Coronacrisis heeft ook impact op handel en gebruik van drugs

Verstoorde drugshandel drijft gebruikers naar gevaarlijker middelen

Christian C (CC BY-SA 2.0)

Coronamaatregelen lijken de productie en distributie van cocaïne vanuit Latijns-Amerika te onderbreken. Er is een tekort aan heroïne in Europa en Noord-Amerika, en dat drijft gebruikers naar nog gevaarlijker drugs. Dat stelt een rapport van het VN-Bureau voor Drugs en Misdaad (UNODC).

De maatregelen die regeringen hebben genomen om het coronavirus tegen te gaan, verstoren drugssmokkelroutes via de lucht en over land. De handelaren zoeken naar alternatieve routes, ook over zee.

In Latijns-Amerika ‘lijkt de cocaïneproductie in Colombia op obstakels te botsen, aangezien producenten kampen met een tekort aan benzine, een essentiële chemische stof die uit Venezuela werd binnengesmokkeld’, aldus het rapport.

De bevoorradingsketens in Colombia ‘lijken sterk te worden beïnvloed door politiecontroles, wat ertoe kan leiden dat producenten grote hoeveelheden van de drug in het land opslaan.’

Cocastruik uitroeien

De autoriteiten zeggen dat de politiedruk door de pandemie is toegenomen en dat de campagne om de cocastruik uit te roeien doorgaat. Volgens de laatste UNODC-cijfers plantte Colombia in 2017 245.000 hectare coca en produceerde het 1976 ton cocaïne, 70 procent van de wereldproductie.

In Bolivia beperkt COVID-19 de capaciteit van de overheid om de cocateelt onder controle te houden, wat zou kunnen leiden tot een toename van de productie.

In Peru duidt een daling van de prijs van cocaïne op een afname van de mogelijkheden om drugs te verhandelen. Dit kan op korte termijn de cocateelt ontmoedigen, hoewel de dreigende economische crisis ertoe kan leiden dat meer boeren in de grote producerende landen op cocateelt overschakelen.

Tekort aan cocaïne in VS

Maar op dit moment wordt er in de Verenigde Staten een tekort aan cocaïne op straat gemeld, en in Brazilië zijn de cocaïneprijzen sterk gestegen.

Een afname van de internationale handel als gevolg van de pandemie kan ook leiden tot een tekort aan ingrediënten. In Mexico lijkt dat de productie van methamfetamine en fentanyl te hebben verstoord.

Een afname van de internationale handel als gevolg van de pandemie kan ook leiden tot een tekort aan ingrediënten

Om dezelfde reden is de productie van captagon in Libanon en Syrië stilgevallen. In Afghanistan zijn er door COVID-19 minder mensen om papaver te oogsten, de basis voor de productie van opium en heroïne.

Heroïne over zee

Tot nu toe werd heroïne voornamelijk over land verhandeld, maar als gevolg van de pandemie lijken steeds vaker scheepvaartroutes te worden gebruikt voor deze smokkel, zoals blijkt uit de inbeslagnames van opiaten in de Indische Oceaan.

Het grootste deel van de cocaïne wordt over zee verhandeld, dus worden tijdens de pandemie nog steeds grote ladingen in Europese havens aangetroffen.

De handel in cannabis (marihuana) wordt mogelijk niet op dezelfde manier beïnvloed als die in heroïne of cocaïne. De productie van cannabis vindt vaak plaats in de buurt van de consumentenmarkten en daarom zijn handelaars minder afhankelijk van lange transporten.

Synthetische drugs

Synthetische drugs, zoals methamfetamine, worden meer dan andere drugs per vliegtuig vervoerd. Daarom zullen de beperkingen op vliegreizen waarschijnlijk een drastisch effect hebben op deze smokkel.

De UNODC verwacht dat de pandemie ook na de coronacrisis een zware impact zal blijven hebben op de drugshandel

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Wat consumptie betreft, worden tekorten aan drugs gerapporteerd bij kleine handelaren, met een daling van vooral recreatief gebruik als gevolg. Bij heroïne kan een dalend aanbod leiden tot het gebruik van andere schadelijke drugs ter vervanging.

In Europa, Zuidoost-Azië en Noord-Amerika ziet de UNODC een tekort aan opiaten en schuiven gebruikers op naar fentanyl en zijn derivaten.

Benzodiazepines

Er wordt ook melding gemaakt van een toename van het gebruik van geneesmiddelen zoals benzodiazepines. In bepaalde gebieden is daarvan de prijs al verdubbeld. Meer gebruikers gaan ook drugs injecteren en delen daarbij naalden, wat de risico’s op een overdosis en de verspreiding van ziekten met zich meebrengt.

De UNODC verwacht dat de pandemie ook na de coronacrisis een zware impact zal blijven hebben op de drugshandel: ‘De economische recessie op lange termijn als gevolg van de pandemie heeft het potentieel om de drugsmarkten diepgaand en blijvend te transformeren.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.