Vetorecht blokkeert druk op Israël

Nieuws

Vetorecht blokkeert druk op Israël

Thalif Deen

14 juli 2006

Vandaag komt de VN-Veiligheidsraad in spoedzitting bijeen over de escalatie in het Midden-Oosten. De kans dat het orgaan Israël onder druk kan zetten om zich in te tomen ten opzichte van Libanon is klein. Gisteren gebruikten de VS hun veto om een resolutie over Gaza te blokkeren.

De ontwerpresolutie, een initiatief van de Arabische landen, riep Israël op om onmiddellijke de militaire operaties in Gaza te stoppen. Tien van de 15 leden van de Veiligheidsraad stemden voor, de VS tegen. Groot-Brittannië, Denemarken, Peru en Slovakije onthielden zich.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, het enige orgaan binnen de VN dat de macht bezit sancties op te leggen aan haar 192 lidstaten, slaagt er niet in de twee belangrijkste crisissen van vandaag te bedwingen. China dreigt met een veto wanneer de Raad een resolutie goedkeurt tegen Noord-Korea vanwege de raketproeven van vorige week. De VS weigeren elke resolutie tegen Israël te laten goedkeuren.

De noodzaak aan een resolutie is nog groter geworden sinds Israël eerder deze week naast Gaza een tweede front heeft geopend en ook het zuiden van Libanon is binnengevallen op zoek naar twee ontvoerde Israëlische soldaten door Hezbollah.

De Verenigde Staten die Noord-Korea duidelijk willen maken dat ze niet opgezet waren met de nucleaire testen van vorige week, zijn gefrustreerd omdat China dreigt zijn veto te gebruiken tegen elke resolutie die sancties oplegt aan het regime in Pyongyang.“Boontje komt om zijn loontje”, zegt een Aziatische diplomaat die erop wijst dat de VS maar liefst 35 keer hun veto hebben gebruikt tegen mogelijke sancties voor Israël.

Mouin Rabbani van het tijdschrift ‘The Middle East Report’ wijst erop dat Washingtons veelvuldig gebruik van zijn vetorecht ertoe geleid heeft dat het veto, wat toch een uitzonderlijke maatregel moet zijn, nu wel zeer triviaal wordt. “Komt daar nog bij dat China steeds assertiever wordt op het internationale podium en steeds minder aarzelt zijn veto effectief in te zetten”, zegt Rabbani.

“Terwijl Israël en veel stemmen in de VS de VN afdoen als een anti-Israëlisch apparaat, geniet Israël volledige straffeloosheid. Dat staat in schril contrast met andere lidstaten die systematisch geweld en discriminatie plegen. Geen enkel land komt er zo gemakkelijk vanaf bij de VN. Zelfs een simpele mondelinge veroordeling van Israël door de Veiligheidsraad is al lang niet meer mogelijk”, aldus nog Rabbani.

Weinig verrassend is dan ook dat China om gelijkaardige redenen gekant is tegen een Noord-Korearesolutie. “Het is een overreactie”, zeg de woordvoerster van de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Jian Yi. “Sancties zijn contraproductief, wij streven een constructieve dialoog na.”