‘De humanitaire impact van de oorlog op de bevolking niet langer dragelijk’

Vier jaar oorlog in Jemen – met westerse wapens: ‘Genoeg is genoeg’

Alisdare Hickson (CC BY-SA 2.0)

Op de vierde verjaardag van het verwoestende conflict vraagt Amnesty International aan westerse landen om de wapenhandel aan Jemen te stoppen. Ook België levert wapens aan de strijdende partijen.

Het conflict brak in alle hevigheid los in maart 2015 toen de Saoedische coalitie van start ging met bombardementen. Sindsdien heeft Amnesty International (AI) een resem zware inbreuken op het internationale recht gedocumenteerd, die zowel door de Saoedische coalitie als door de Houthi-strijdkrachten en hun bondgenoten werden begaan.

Misdaden gedocumenteerd

“Na vier jaar bloedvergieten in het armste land van de Arabische wereld, is de humanitaire impact van de oorlog op de bevolking niet langer dragelijk. De internationale gemeenschap moet meer inspanningen doen om te verzekeren dat burgers beschermd worden. Obstakels om essentiële goederen het land in te krijgen moeten worden weggewerkt. Tot slot moet er een einde gemaakt worden aan de straffeloosheid voor oorlogsmisdaden en andere schendingen”, zegt Samah Hadid, Amnesty’s campagnedirecteur voor het Midden-Oosten.

Amnesty heeft de afgelopen vier jaar uiteenlopende misdaden gedocumenteerd zoals willekeurige aanvallen, arbitraire opsluitingen, gedwongen verdwijningen, folteringen en andere mishandelingen, seksueel geweld, en het beperken van de invoer en verdeling van essentiële goederen en hulp. Sommige van deze misdaden zijn volgens de organisatie oorlogsmisdaden.

‘Genoeg is genoeg. Deze verschrikkelijke schendingen moeten stoppen en zij die ervoor verantwoordelijk zijn, moeten rekenschap afleggen’

“Genoeg is genoeg. Nu het aantal slachtoffers almaar toeneemt, en de precaire humanitaire situatie met de dag verslechtert, moeten deze verschrikkelijke schendingen stoppen en moeten zij die ervoor verantwoordelijk zijn, rekenschap afleggen,” zegt Samah Hadid.

Belgische wapens

Een consortium van westerse staten – waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk – blijft de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) bevoorraden met wapens. Er is nochtans overweldigend bewijs dat met deze wapens oorlogsmisdaden worden gepleegd, stelt AI.

Vorige maand toonde een nieuw onderzoek nog aan hoe de VAE een belangrijk doorgeefluik is geworden voor pantservoertuigen, mortiersystemen, geweren, pistolen en machinegeweren. Het wapentuig wordt doorgesluisd naar milities in Jemen die beschuldigd worden van oorlogsmisdaden en andere ernstige schendingen. Ook Belgische wapens, zoals Minimi’s van FN Herstal, worden gebruikt door milities in Jemen.

Na vier jaar campagne om de wapentransfers naar de coalitie te stoppen hebben slechts enkele landen, waaronder Nederland, Noorwegen, Denemarken, Finland en Zwitserland, de wapenverkoop stopgezet.

“België en andere Westerse staten moeten onmiddellijk de wapenhandel met oorlogvoerende partijen in Jemen stopzetten. Ze moeten de levens van miljoenen Jemenitische burgers en hun eigen wettelijke verplichtingen laten voorgaan op lucratieve wapendeals”, concludeert Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.