De Goronyo-dam in de noordelijke staat Sokoto is bijna volledig leeg als gevolg van klimaatverandering

Vier miljoen mensen dreigen zonder water te vallen in Nigeria

De watercapaciteit in de Goronyo-dam is afgelopen jaar met 90 procent gedaald. Dat heeft grote gevolgen voor de bijna vier miljoen inwoners van Sokoto- en Kebbi-staten in het noordwestelijke deel van Nigeria. De overheid voerde een limiet in voor watergebruik en zoekt naar oplossingen.

De dam is de primaire waterbron voor zo’n vier miljoen mensen in Sokoto- en Kebbi- staten. Ze wordt ingezet voor zowel huishoudelijk gebruik als irrigatiedoeleinden. Voor het eerst sinds het bestaan van de dam hebben boeren nog geen tien procent van de teelt kunnen oogsten, zegt een lokale boer aan Al Jazeera.

‘Het is duidelijk dat we het effect van klimaatverandering vlak voor onze voeten zien’

De minister van watervoorziening, Suleiman Adamu, bezocht de dam twee jaar geleden al. ‘Het verschil van waterconcentratie is te groot. We moeten dat heel serieus nemen’, zei hij. ‘Het is duidelijk dat we het effect van klimaatverandering vlak voor onze voeten zien. Voor zij die altijd zo sceptisch rond dat thema waren, dit is het bewijs. Het is echt.’, voegt hij er aan toe.

De directeur van Sokoto Rima River Basin Development Authority, Buhari Bature zei dat de uitputting van de dam in geen 25 jaar zo groot was. Hij schreef het probleem toe aan een tekort aan regenval in 2017, klimaatverandering en een gebrek aan bescherming van de dam.

SOS water

De Goronyo-dam is de tweede grootste in noord-Nigeria. Hij werd dertig jaar geleden gebouwd om een capaciteit van een miljard kubieke meter water te stockeren. Vandaag blijft nog maar 100 miljoen kubieke meter water over.  ‘Er blijft nog tien procent van de nodige watervoorziening over. Dat is echt alarmerend’, zei Adamu.

Veel gemeenschappen worden genoodzaakt gebruik te maken van onveilige waterbronnen. 

‘We hadden de massale daling van watercapaciteit niet verwacht in zo’n grote dam. Maar aan de andere kant wijst het feit dat het gebeurde op een serieuze uitdaging die voor ons ligt op vlak van klimaatverandering’, merkt Adamu op.  

Ik ben proMO*

 

Steun ons unieke non-profit mediaproject en word proMO*.

Je ontvangt ons magazine en geniet van een pak andere voordelen

Je maakt MO* mee mogelijk en steunt ons in onze missie.

Voor € 4,60/maand of € 60/jaar.

Ik word proMO*

Al Jazeera interviewde mensen ter plaatste en meldde ondanks dat de staatsregering watercontainers verzekert aan Sokoto, veel gemeenschappen genoodzaakt zijn om gebruik te maken van onveilige waterbronnen. 

De minister zei nog aan het Nigeriaans nieuwsagentschap NAN dat het ministerie een technische commissie, bestaande uit een team van experten, zal opstellen om onderzoek te doen naar het probleem.

Enkele invloedrijke factoren op de werking van de dam zijn ontbossing, het beheer van de irrigatiesystemen maar ook verspilling en slecht beheer van Hydrologie in het stroomgebied zelf.

Adamu drong op een nationale vergadering aan om een wet over nationale waterbronnen goed te keuren. Deze heeft betrekking tot de oprichting van een comité voor het boetseren van stroomgebieden en het beheren van Nigeria’s waterreservoirs.

De oplossing 

De Gouverneur van Sokoto, Aminu Waziri Tambuwal, drong aan tot samenwerking om het probleem van watertekort aan te pakken. 

Adamu: ‘Het zou goed zijn om eerst een andere locatie te vinden om een andere dam te bouwen. Dan kunnen we bekijken of het een mogelijke oplossing is om overmatig slib weg te halen. We laten de experten er naar kijken en ons adviseren.’

‘Ik heb het staatsbestuur voor watervoorziening gevraagd om onmiddellijk twaalf boorgaten in de Sokoto-metropool te reactiveren en nieuwe te bouwen ter aanvulling van wat we van andere bronnen krijgen,’ voegde de gouverneur eraan toe.

Hij blijft positief ondanks de catastrofe. ‘Iedereen die wat kent van Hydrologie weet dat er een cirkel is. Er is droogte, weinig regenval en veel regenval. Hopelijk gebeurt zoiets als nu echter nooit meer.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.