Vijfde van grondwaterlagen onder druk

Nieuws

Vijfde van grondwaterlagen onder druk

14 augustus 2012

Meer dan 1 miljard mensen leven in gebieden waar grondwater sneller verdwijnt dan het wordt aangevuld. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek in Nature.

Onderzoekers van de McGill University in Canada en de Universiteit van Utrecht combineerden globale hydrologische modellen met gegevens rond het gebruik van grondwater. Zo konden ze het grondwatergebruik voor bijna achthonderd grondwaterlagen inschatten en die data vergelijken met de mate waarop die lagen aangevuld worden.

Voetafdruk

Het resultaat is een “groundwater footprint”, een indicatie van het gebied dat theoretisch nodig is om het grondwatergebruik te compenseren. De resultaten zijn “ontnuchterend”, volgens de onderzoekers. “We schatten dat de wereldwijde grondwater-voetafdruk ongeveer 3,5 maal zo groot is als de eigenlijke grondwaterlagen”, besluiten ze.

Opvallend is dat 80 procent van de wereldwijde grondwaterlagen wel duurzaam gebruikt worden, maar dat de overige 20 procent uitgeput wordt. Met name in Azië en Noord-Amerika worden de grondwaterlagen, die van groot belang zijn voor de landbouw, aan sneltempo opgebruikt. “1,7 miljard mensen leven in gebieden waar de grondwatervoorraad en/of de ecosystemen die ervan afhangen bedreigd zijn”, schrijven de onderzoekers.

Grondwaterlagen zijn goed voor meer dan 99 procent van alle niet-bevroren zoetwater op aarde, zeggen de onderzoekers. Ze zijn dan ook een belangrijk reservoir voor de groeiende wereldbevolking, en moeten dus goed beheerd worden.