‘Visserij heeft Big Brother nodig’

Om het verbod op bijvangst af te dwingen, moeten vissersboten uitgerust worden met camera’s en sensoren, besluit het Wereldnatuurfonds na onderzoek. Het is de meest efficiënte methode.

  • fotograaf onbekend (CC0) Duizenden vissen op het dek van een garnalenvisser. Onbruikbare bijvangst. fotograaf onbekend (CC0)

Vissersboten zijn vaak op zoek naar een bepaalde soorten die commercieel interessant zijn, en werpen andere vangst dood terug in zee. Die “bijvangst” kan in vele gevallen de helft van totale vangst uitmaken, en vormt een extra belasting voor heel wat soorten die het al zwaar te verduren hebben. Tussen 2010 en 2012 werd gemiddeld 40 procent van de gevangen bodemsoorten zoals kabeljauw, schelvis en schol teruggeworpen in zee.

Daarom heeft de Europese Unie sinds 2014 een verbod ingesteld op de praktijk. Vissers zijn verplicht om al hun vangst aan land te brengen. Maar de grote vraag is hoe dat verbod afgedwongen kan worden op zee, omdat de vissersboten daar moeilijk gecontroleerd kunnen worden.

Camera’s

In het rapport breekt het het WWF een lans voor het zogenaamde Remote Electronic Monitoring (REM), dat veel efficiënter en goedkoper is dan verkenningsvluchten of controles aan boord of aan de kade.

De camera’s filmen de klok rond zolang er gevist wordt. De beelden worden gecombineerd met gegevens van het GPS-systeem en elektronische sensoren, en opgeslagen op een draagbare harde schijf. Controleurs aan land bekijken ongeveer 10 procent van het materiaal en vergelijken dat met vangst en de logboeken van de vissers.

‘Lidstaten zijn verplicht aan te tonen dat ze de nieuwe wetgeving doen naleven’, zegt Helen McLachlan, van WWF-UK. ‘Maar het is moeilijk te begrijpen hoe ze dat kunnen doen, als ze niet weten wat op zee gebeurt. Camera’s zijn veruit de meest efficiënte manier om de klok rond te controleren, en dat tegen een fractie van de kosten van traditionele methoden.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.