Visserij verliest tegen 2050 tot 10 miljard dollar door klimaatverandering

Nieuws

Visserij verliest tegen 2050 tot 10 miljard dollar door klimaatverandering

Visserij verliest tegen 2050 tot 10 miljard dollar door klimaatverandering
Visserij verliest tegen 2050 tot 10 miljard dollar door klimaatverandering

IPS

08 september 2016

De internationale visindustrie zal tegen 2050 jaarlijks tot 10 miljard dollar verliezen als de klimaatverandering niet wordt gestopt. Dat blijkt uit een simulatie door Canadese wetenschappers.

Eerdere deze week waarschuwde de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) al dat de oceanen er nooit eerder zo slecht aan toe waren. Nu kleven wetenschappers van de University of British Columbia ook een cijfer op de gevolgen voor de visserij. Landen die erg afhankelijk zijn van visserij voor hun voedselzekerheid zullen het hardst getroffen worden, zeggen ze in een studie die verscheen in Scientific Reports.

Landen die erg afhankelijk zijn van visserij voor hun voedselzekerheid zullen het hardst getroffen worden

De wetenschappers gingen uit van twee verschillende scenario’s die uitgewerkt zijn door het Internationale Klimaatpanel van de VN (IPCC). In het eerste scenario ontwikkelt de klimaatverandering zich verder zoals ze nu bezig is, in een tweede scenario slaagt de internationale gemeenschap erin de stijging onder de 2 graden Celsius te houden.

De klimaatverandering heeft een diepgaande impact op de oceanen, onder meer door de verandering van temperatuur en het zout-, zuur- en zuurstofgehalte, zeggen de onderzoekers. ‘De inkomsten uit de wereldwijde visserij lopen op tot 100 miljard dollar per jaar’, zegt mede-auteur Rashid Sumaila. ‘Uit onze modellen blijkt dat die inkomsten terugvallen met gemiddeld 10 procent onder het eerste scenario, en met 7 procent als de klimaatverandering onder de 2 graden Celsius gehouden kan worden.’

Ontwikkelingslanden, met name eilandstaten, die afhankelijk zijn van de visserij voor hun voedsel en inkomsten zullen het hardste getroffen worden, stelt de studie. De auteurs pleiten daarom voor een beter beheer van de visbestanden en maatregelen om ze weerbaarder te maken voor de klimaatverandering. Opvallend genoeg zullen sommige ontwikkelde landen, zoals IJsland, hun vangst mogelijk zien toenemen naarmate vissoorten op zoek gaan naar koeler water.