Na Libië heeft Thailand de dodelijkste wegen ter wereld

Vlaamse verkeersexperts helpen Thais verkeer veiliger maken

Pixabay / CC0 Creative Commons

 

Vlaamse verkeersdeskundigen zijn deze week in Bangkok om te praten over verkeersveiligheid. Na Libië heeft Thailand de dodelijkste wegen ter wereld. 

De jaarlijkse dodentol op de weg staat in Thailand op 36,2 per 100.000 inwoners. Ter vergelijking: in België is dat 6,7. 

Het roekeloos rijgedrag van motorrijders is één van de belangrijkste oorzaken. “Op zes jaar tijd heb ik al zeker vijftien vrienden verloren in het verkeer”, zegt Vlaming en motorrijder Dirk Butler, die in Thailand woont. “De Thai zijn heel hardleers.”

Congres

Daarom organiseert de Belgische ambassade in Bangkok deze week een congres over verkeersveiligheid, de ‘Road Safety Days’. Vlaamse verkeersexperts komen er over hun ervaringen praten. “Bij ons is de publieke bewustwording in een paar decennia tijd erg veranderd. Ik herinner mij nog dat de autogordel een optie was en geen verplichting”, zegt Koen Van Wonterghem van ‘Ouders van Verongelukte Kinderen’. 

De jaarlijkse dodentol op de weg staat in Thailand op 36,2 per 100.000 inwoners. Ter vergelijking: in België is dat 6,7. 

Zo’n mentaliteitswijziging zou er in Thailand ook moeten komen. De ervaringen van de Vlaamse experts kan daarbij helpen. Al zou het nog een hele generatie kunnen duren voor de boodschap helemaal is doorgedrongen. 

Om het dramatische dodencijfer in Thailand omlaag te krijgen, moet ook de overheid meer inspanningen doen. Voor het huidige militaire regime is verkeersveiligheid geen prioriteit. En bij de politie is nog veel corruptie.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift