Vluchtelingen gegijzeld in woestijn

Nieuws

Vluchtelingen gegijzeld in woestijn

Lies Ryckeboer

09 december 2010

Mensensmokkelaars houden honderden vluchtelingen uit Eritrea gegijzeld in de Sinaïwoestijn in Egypte. In ruil voor hun vrijlating, eisen de smokkelaars losgeld. Dinsdag 7 december maande het Vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties (UNHCR) de Egyptische overheid aan om snel in te grijpen.

De ngo’s Agenzia Habeshia, EveryOne Group, Human Rights Concern Eritrea en Christian Solidarity Worldwide stelden de gijzeling een week geleden al aan de kaak. ‘De gijzelaars leven in containers, zitten vast met kettingen aan hun enkels, worden zwaar mishandeld en krijgen niet genoeg te eten’, opperden de ngo’s.

Volgens de ngo’s betaalden de Eritrese vluchtelingen 1500 euro voor hun doortocht naar Israël. Nu zouden de smokkelaars nog eens 6000 euro eisen voor hun vrijlating.

Het VN-Vluchtelingenagentschap zei zelf over weinig informatie te beschikken. Het verwees naar recente mediaberichten. Naast de ngo’s hebben ook Agence France-Press, The Voice of America en Egyptische kranten zoals Al-masry Al-Youm, Daily News Egypt en Bikya Masr al over de gijzeling gecommuniceerd.

‘De gijzelaars leven in containers, zitten vast met kettingen aan hun enkels, worden zwaar mishandeld en krijgen niet genoeg te eten.’

Lokaliseren en bevrijden

‘We hebben contact met de Egyptische regering’, verkondigde Adrian Edwards, woordvoerder van het VN-Vluchtelingenagentschap. ‘De Egyptische minister van Binnenlandse Zaken heeft ons verzekerd dat er constant inspanningen worden geleverd om de gijzelaars te lokaliseren en uiteindelijk te bevrijden.’

Heel wat mensen die uit Eritrea wegtrekken, verdienen volgens Human Rights Watch het statuut van vluchteling omdat veel Eritreeërs in 2009 het slachtoffer werden van mensenrechtenschendingen. Willekeurige aanhoudingen, foltering, moorden en dwangarbeid zijn er schering en inslag.

Ten slotte heeft het VN-Vluchtelingenagentschap de Egyptische overheid gevraagd om zijn medewerkers met aangehouden vluchtelingen in contact te brengen. ‘Zo kunnen we beter vaststellen wie internationale bescherming nodig heeft’, aldus nog Edwards.