Sinds de Grote Depressie van de jaren 1930 groeide de armoede nooit zo sterk in vredestijd

VN-expert Olivier De Schutter: 496 miljard euro aan sociale maatregelen zullen niet volstaan

Leroy Skalstad / Pixabay

‘De ergste gevolgen van de crisis voor de armoede moeten nog komen’, zegt VN-expert Olivier De Schutter.

In meer dan honderd landen is al voor meer dan 496 miljard euro uitgegeven aan sociale maatregelen tegen de gevolgen van COVID-19. Toch zal dat niet volstaan om de toename van armoede te stoppen. Dat zegt Olivier de Schutter, de speciale VN-rapporteur voor extreme armoede.

De sociale vangnetten ‘zitten vol gaten’, zegt Olivier De Schutter. Het zijn ‘doorgaans kortetermijnmaatregelen, de financiering is onvoldoende en onvermijdelijk zijn er veel mensen vergeten.’

Sinds het begin van de pandemie hebben 113 landen meer dan 1400 sociale beschermingsmaatregelen genomen, goed voor een kostprijs van 589 miljard dollar (of 496 miljard euro, red.), stelt de Belgische expert in een nieuw rapport. Toch zal dit onvoldoende zijn om te voorkomen dat de armoede groeit.

176 miljoen in armoede

Als men een inkomen van 3,20 dollar per dag als armoedegrens hanteert, dan zal de economische recessie die door COVID-19 wordt veroorzaakt – een krimp van 4,9 procent wereldwijd en 3 procent in opkomende en ontwikkelingslanden – 176 miljoen extra mensen in de armoede duwen, berekende De Schutter.

De sociale vangnetten ‘zitten vol gaten.’

Sinds de Grote Depressie van de jaren 1930 groeide de armoede nooit zo sterk in vredestijd.

In Latijns-Amerika (en het Caraïbisch gebied), waar de economie naar verwachting met 9,1 procent zal krimpen, dreigen 45 miljoen mensen in de armoede terecht te komen. Het totale aantal mensen in armoede zou dan 230 miljoen bedragen. Het aantal werklozen zou met 18 miljoen stijgen tot 44 miljoen.

Informele banen

Het bedrag aan sociale beschermingsmaatregelen komt overeen met 0,4 procent van het wereldwijde bbp. Niet alleen is dat bedrag ontoereikend, zegt De Schutter, een belangrijk deel van de armste mensen maakt ook geen deel uit van de maatregelen.

Onder meer ‘migranten, vooral degenen zonder papieren, hebben vaak geen enkele bescherming. En sommige programma’s houden rekening met werknemers in de informele sector en mensen met onzekere banen, maar veel andere doen dat niet.’

Wereldwijd zijn er 1,6 miljard informele werknemers en 400 miljoen mensen met precaire banen, 61 procent van de beroepsbevolking. Ze worden extra hard getroffen door de coronacrisis.

Online aanvragen

Het rapport geeft Egypte als voorbeeld. Daar werkt 60 procent van de beroepsbevolking in de informele economie, goed voor 18,5 miljoen mensen, waarvan de helft vrouwen. Maar slechts 2,5 miljoen mensen hebben tijdens deze crisis recht op de maandelijkse steun van 32 dollar per maand.

‘Gezinnen die in armoede leven, hebben alle reserves die ze hadden al uitgeput en hebben hun bezittingen verkocht.’

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
‘Voor veel programma’s moeten de aanvragen ook online gebeuren, wat de facto grote delen van de bevolking uitsluit omdat ze geen internettoegang hebben of weinig digitale vaardigheden hebben.’

De overheidssteun voor gezinnen is in veel gevallen ook niet toereikend. In Zuid-Afrika bijvoorbeeld krijgen gezinnen 350 rand (18 euro) per maand, nauwelijks een derde van het bedrag dat als armoedegrens is vastgesteld.

Reserves uitgeput

‘Gezinnen die in armoede leven, hebben alle reserves die ze hadden al uitgeput en hebben hun bezittingen verkocht’, zegt De Schutter. Hij waarschuwt dat ‘de ergste gevolgen van de crisis voor de armoede nog moeten komen.’

De VN-expert dringt bij de wereldleiders aan op ‘een stevige sociale bescherming op basis van mensenrechtenprincipes, met als doel haar effectiever te maken in het uitroeien van de armoede en het verminderen van de ongelijkheid.’

Olivier De Schutter was te gast op onze MO*talks in samenwerking met Vlaams-Nederlands Huis deBuren over de internationale orde in het kader van de herfsteditie van ons magazine. U kan het online evenement hieronder herbekijken.

 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2771   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift