‘De VN mogen het lijden dat ze in Haïti hebben veroorzaakt niet negeren’

Amnesty International eist een onderzoek naar de cholera-epidemie die duizenden slachtoffers heeft geëist op Haïti. De ziekte brak vijf jaar geleden uit door toedoen van de Verenigde Naties, en veroorzaakt nog steeds nieuwe besmettingen.

  • United Nations Photo (CC BY-NC-ND 2.0) Een meisje van drie ligt in een ziekenhuis in Dessalines, Haïti met cholera eind oktober 2010. Uit diverse rapporten blijkt ondertussen dat geïnfecteerde VN-medewerkers uit Nepal de ziekte verspreid hebben in Haïti. United Nations Photo (CC BY-NC-ND 2.0)

Volgens de mensenrechtenorganisatie wachten duizenden slachtoffers nog op effectieve medische behandeling en compensatie. ‘De VN moeten niet wegkijken van het menselijk lijden dat ze veroorzaakt hebben. Het opzetten van algemene gezondheidsprogramma’s en sanitatiecampagnes is belangrijk, maar niet voldoende. Wat nodig is, is een goed onderzoek naar de volle omvang van de schade, en een gedetailleerd plan om de slachtoffers van de ziekte en familieleden van overledenen te helpen’, zegt Erika Guevara Rosas van Amnesty.

Meer dan negenduizend mensen overleden aan cholera tussen oktober 2010 en augustus 2015. Honderdduizenden mensen kregen te maken met de gevolgen van de ziekte. De meeste slachtoffers vielen onder armen en gemarginaliseerde bevolkingsgroepen.

Nepalese blauwhelmen

Uit diverse wetenschappelijke rapporten blijkt dat geïnfecteerde VN-medewerkers uit Nepal de ziekte verspreid hebben. Die brak uit na de verwoestende aardbeving die het land trof in 2010. Verwaarlozing van sanitaire voorzieningen en gebrekkige afvalverwerking door de VN droegen ook bij aan de cholera-uitbraak, stelt Amnesty.

Uit diverse wetenschappelijke rapporten blijkt dat geïnfecteerde VN-medewerkers uit Nepal de ziekte verspreid hebben.

De Verenigde Naties ontkenden aanvankelijk betrokkenheid bij de cholera-uitbraak. In 2011 verscheen een VN-rapport waarin werd gesteld dat een verband tussen Nepalese blauwhelmen en de epidemie niet kon worden aangetoond. Wel zou de besmettingshaard gelokaliseerd zijn vlakbij het kamp van de Nepalezen. Ook zou het type cholera afkomstig zijn uit Azië.

Op Haïti waren al honderd jaar lang geen cholera-uitbraken meer gerapporteerd, tot de bewuste uitbraak in 2010.

Amnesty heeft onlangs een brief verstuurd aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon met het dringende verzoek om de claims van slachtoffers op onafhankelijke wijze te laten beoordelen. Ook zouden er verdere stappen gezet moeten worden om de cholera-epidemie onder controle te krijgen. De ziekte eist vijf jaar na de uitbraak nog steeds slachtoffers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.