Burgerorganisaties: ‘VN moeten SDG-rapport over water intrekken’

Nieuws

Burgerorganisaties: ‘VN moeten SDG-rapport over water intrekken’

Burgerorganisaties: ‘VN moeten SDG-rapport over water intrekken’
Burgerorganisaties: ‘VN moeten SDG-rapport over water intrekken’

IPS

16 juni 2017

Een rapport over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) geeft geen goed beeld van de situatie op het gebied van water en sanitatie, zegt een wereldwijde coalitie van burgerorganisaties. Die wil dat de Verenigde Naties het rapport intrekken.

Conal Gallagher (CC BY 2.0)

Conal Gallagher (CC BY 2.0)​

De coalitie End Water Poverty (EWP) stelt dat het rapport van de secretaris-generaal over de vooruitgang op het gebied van de SDG’s, getuigt van gebrek aan inzicht op het gebied van water en sanitatie. Het gaat dan specifiek om doel 6, dat zich richt op de beschikbaarheid van water en duurzaam watermanagement voor iedereen.

‘Dergelijke rapporten moeten niet haastig gemaakt worden, ze moeten gebaseerd zijn op indicatoren waar overeenstemming over is bereikt, niet op achterhaalde indicatoren’, zegt Al-hassan Adam, internationaal campagnedirecteur bij EWP. In de terminologie en maatregelen in het rapport reflecteren volgens Adam de Millenniumdoelen, de voorgangers van de SDG’s, terwijl dat ‘twee aparte polen’ zijn.

Waterkwaliteit

In het rapport staat dat 90 procent van de wereldbevolking verbeterde drinkwaterbronnen gebruikte in 2015, en dat twee derde verbeterde sanitaire voorzieningen gebruikte.

Verbeterd water zegt echter niets over de directe beschikbaarheid van water en sanitatie en het duurzaam beheer ervan, doelstellingen uit de huidige SDG’s. Als een meisje 30 minuten onderweg is om water te halen, loopt ze bijvoorbeeld het risico aangerand te worden en minder schooluren te maken. In de SDG’s wordt vooruitgang gemeten op basis van watervoorraad die binnen een huishouden aanwezig is, en die 24 uur per dag gebruikt kan worden.

Bij verbeterd water is er ook geen garantie dat de waterkwaliteit optimaal is, en dat het bijvoorbeeld vrij is van fecaliën en chemische vervuiling.

Accurate data

‘Om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen te bereiken, kunnen we niet doorgaan met business as usual.’

Het rapport verwijst ook naar vooruitgang op het gebied van implementatie van nationale watermanagementplannen in 2012 en procedures om de betrokkenheid van de plaatselijke bevolking te verbeteren in een groot aantal landen. De kwaliteit van die plannen, het niveau waarop ze worden uitgevoerd en de participatie zijn daarin echter niet meegenomen, zegt de EWP, waartoe ook organisaties als Oxfam, Action Against Hunger en Care International behoren.

De coalitie wil dat de VN het rapport intrekken en het aanpassen op grond van accurate data en indicatoren, waarbij ook gekeken wordt naar de beschikbaarheid en duurzaam watermanagement.

‘Om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen te bereiken, kunnen we niet doorgaan met business as usual. De VN moeten ons allemaal richting geven met accurate rapportages over vooruitgang en mislukkingen op het gebied van de SDG’s’, zegt Adam.