VN-rapport: Meer dan 200 medestanders van vorige Afghaanse regering gedood sinds machtsovername Taliban

Nieuws

VN-rapport: Meer dan 200 medestanders van vorige Afghaanse regering gedood sinds machtsovername Taliban

VN-rapport: Meer dan 200 medestanders van vorige Afghaanse regering gedood sinds machtsovername Taliban
VN-rapport: Meer dan 200 medestanders van vorige Afghaanse regering gedood sinds machtsovername Taliban

IPS

24 augustus 2023

Een nieuw VN-rapport maakt gewag van een groot aantal buitengerechtelijke executies door de Taliban na hun machtsovername in Afghanistan. Meer dan 200 functionarissen en leden van het veiligheidspersoneel van de vorige regering zouden vermoord zijn sinds de machtswissel.

Talibanstrijders patrouilleren in de Afghaanse hoofdstad Kaboel.

Callum Darragh (Public Domain)

Sinds hun machtsovername in augustus 2021 hebben de Taliban minstens 218 oud-militairen, politieagenten en overheidsmedewerkers gedood. Dat meldden de Verenigde Naties in een rapport dat op dinsdag gepubliceerd werd. Daarnaast stelde de VN-missie in Afghanistan (UNAMA) ook 14 gedwongen verdwijningen vast, en meer dan 144 gevallen van foltering en 424 willekeurige arrestaties.

Na het vertrek van de westerse troepen uit Afghanistan, hadden de nieuwe machthebbers nochtans een algemene amnestie beloofd voor medestanders van de vorige regering.

Opgesloten en vergeten

Volgens het VN-rapport vonden de meest moorden en verdwijningen plaats in de vier maanden nadat de Taliban de macht hadden gegrepen. In deze periode werden 148 buitengerechtelijke executies gedocumenteerd. Van 1 januari tot 31 december 2022 werden nog eens 70 van dergelijke moorden geregistreerd door UNAMA. Op 17 mei van dit jaar werd een voormalige soldaat van het Afghaanse leger nog dodelijk getroffen door Taliban-veiligheidspersoneel.

Volgens het VN-rapport vonden de meest moorden en verdwijningen plaats in de vier maanden nadat de Taliban de macht hadden gegrepen.

Daarnaast meldt de VN-missie dat voormalige leden van het ANDSF, de veiligheidstroepen onder de voormalige regering, willekeurig worden vastgehouden, zonder geldige reden voor hun detentie of contact met de buitenwereld. Zulke arrestaties zijn een schending van het internationaal recht.

UNAMA beschrijft het voorbeeld van de drie maanden durende zoektocht van een gezin in de provincie Paktya om een vermist familielid te vinden. Nadat ze maandenlang verschillende detentiecentra bezochten, brachten de Taliban zijn lichaam terug zonder uitleg wat er met hem gebeurd was.

‘Persoonlijke vendetta’s’

De officiële woordvoerder van de Talibanregering, Zabihullah Mujahid, zegt in een reactie dat de inhoud van het rapport ‘niet waarachtig en ver van de realiteit is’.

‘De amnestie van het Islamitische Emiraat is algemeen van toepassing’, aldus Mujahid. Volgens hem was er wel sprake van enkele incidenten van ‘persoonlijke vendetta’s’, maar die zouden volgens hem onderzocht worden door de Talibanautoriteiten en beperkt zijn in aantal. De de facto machthebbers in Afghanistan hebben vooralsnog geen onderzoeksresultaten gedeeld.

‘Helaas zijn sommige organisaties binnen de Verenigde Naties, in plaats van de realiteit onder ogen te zien en positieve ontwikkelingen in Afghanistan te zien, altijd op zoek naar negatieve aspecten en verspreiden ze propaganda die hun geloofwaardigheid aantast’, geeft de Talibanwoordvoerder nog mee.