VN-resolutie mist doel: 3780 aanvallen op medisch personeel tijdens conflicten

Nieuws

‘Cijfer is waarschijnlijk een onderschatting’

VN-resolutie mist doel: 3780 aanvallen op medisch personeel tijdens conflicten

VN-resolutie mist doel: 3780 aanvallen op medisch personeel tijdens conflicten
VN-resolutie mist doel: 3780 aanvallen op medisch personeel tijdens conflicten

IPS

07 mei 2021

Gezondheidsmedewerkers en patiënten hebben de voorbije vijf jaar duizenden gerichte aanvallen moeten doorstaan, ondanks een VN-resolutie die zulke aanslagen aan banden moet leggen. Dat blijkt uit cijfers van het Internationale Rode Kruis (ICRC).

Roberto De Vido / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Het Rode Kruis heeft, sinds de resolutie werd aangenomen, 3.780 aanvallen geregistreerd op medisch personeel en patiënten in conflictsituaties

Roberto De Vido / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Sinds de VN-resolutie werd aangenomen in mei 2016 heeft het Rode Kruis 3.780 aanvallen geregistreerd op medisch personeel en patiënten in conflictsituaties. Het gaat onder meer om slagen en verwondingen, kidnapping, moord, verkrachting, bomaanslagen en de vernietiging van medische infrastructuur. Ook het saboteren van medische hulpverlening, zoals de toegang ontzeggen aan ambulances tot een bepaald gebied, werd opgenomen in de cijfers.

‘De wereld is er niet in geslaagd om de bescherming van zieken, stervenden en gewonden tot een prioriteit te maken.’

Dat betekent dat er gemiddeld elk jaar minstens 756 gewelddadige incidenten plaatsvinden waarbij gezondheidsmedewerkers, samen met de zieken en gewonden die ze verzorgen, geviseerd worden. Twee derde van de aanslagen en incidenten gebeuren in het Midden-Oosten en Afrika. De meest onveilige landen voor medische hulpverleners zijn Afghanistan, de Democratische Republiek van Congo, Israël en Palestina en Syrië.

Aangezien men in conflictsituaties onmogelijk kan beschikken over alle data, geeft ICRC aan dat het cijfer waarschijnlijk een onderschatting is van het werkelijke aantal aanslagen.

VN-resolutie

Nochtans nam de VN-veiligheidsraad in 2016 Resolutie 2286 aan om gezondheidszorg in conflictgebieden veilig te stellen. De resolutie, gesteund door tachtig landen, omvat onder meer maatregelen die landen kunnen nemen om dergelijke aanvallen te beperken. Ook worden alle partijen opgeroepen om de straffeloosheid bij zulke aanslagen aan te pakken.

Maar de beslissing van de Veiligheidsraad heeft weinig zoden aan de dijk gebracht, zo blijkt. In de jaren voor de resolutie stelde het Rode Kruis jaarlijks zo’n achthonderd gerichte aanvallen op medische hulpverlening vast, dat cijfer is dus nauwelijks gedaald.

‘De wereld is er niet in geslaagd om de bescherming van zieken, stervenden en gewonden tot een prioriteit te maken. Gezondheidszorg eist momenteel wereldwijd veel aandacht op, maar toch wordt er niet genoeg gedaan om gezondheidswerkers en medische voorzieningen te beschermen’, zegt Peter Maurer, voorzitter van het Internationale Rode Kruis.

De hulporganisatie betreurt dat de VN-resolutie weinig doeltreffend was om geweld tegen gezondheidswerkers in te dijken. Volgens het Rode Kruis worden de bepalingen van de resolutie niet grondig toegepast: ‘Er is een gebrek aan politieke wil en verbeelding als het gaat om de bescherming van zorgverleners en patiënten’, zegt Maciek Polkowski, hoofd van het ICRC’s Health Care in Danger Initiative.