VN slaan alarm over repressie ngo’s in Burundi

Burgergroepen en activisten in Burundi hebben met groeiende repressie te maken, constateren mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties. Ze waarschuwen voor de gevolgen van nieuwe wetgeving die het functioneren van niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) bemoeilijkt.

  • GovermentZA CC BY-ND 2.0 GovermentZA CC BY-ND 2.0

In oktober vorig jaar verboden de Burundese autoriteiten vijf ngo’s. In december volgde een verbod op Ligue Iteka, een van de belangrijkste mensenrechtenorganisaties in het land, en Olufad, een ngo die zich richt op goed bestuur en de strijd tegen corruptie.

Sinds december geldt een verbod op Ligue Iteka en Olufad, een ngo die zich richt op goed bestuur en de strijd tegen corruptie.

Nog eens vier ngo’s moesten hun activiteiten opschorten, waaronder de Burundese Unie voor Journalisten (UBJ).

In december werden ook twee wetten aangenomen die striktere controle van internationale en plaatselijke ngo’s mogelijk maken.

Plaatselijke ngo’s moeten voor hun activiteiten en het ontvangen van buitenlandse financiële bijdragen toestemming vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken. Het werk van buitenlandse ngo’s moet in overeenstemming zijn met prioriteiten die de regering heeft vastgesteld.

Verdwijningen, detentie en foltering

‘Dit is een nieuwe stap in een serie aanvallen op de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering in Burundi’, zeggen experts.

‘Deze maatregelen richten zich vooral op mensenrechtenorganisaties en onafhankelijke burgerorganisaties.’

‘Verontrustend is dat deze maatregelen zich vooral richten op mensenrechtenorganisaties en onafhankelijke burgerorganisaties.’

Volgens de VN-experts worden de nieuwe wetten gebruikt om het werk van ngo’s sterk te hinderen of te criminaliseren, op grond van misleidende argumenten.

De ontwikkelingen zijn volgens hen vooral alarmerend omdat de mensenrechtensituatie in het land in de afgelopen anderhalf jaar al erg verslechterd is.

‘Wie het land nog niet verlaten heeft, vreest voor zijn leven of heeft te maken met meedogenloze intimidatie, de dreiging van arbitraire detentie, foltering en gedwongen verdwijningen.’

Pierre Nkurunziza

De Burundese president Pierre Nkurunziza begon in 2015 aan een omstreden derde termijn, na verkiezingen die geboycot werden door de oppositie. Nkurunziza is al aan de macht sinds 2005.

‘Burundezen leven in angst voor de volgende aanval en durven zich niet uit te spreken over het geweld’

In het land is het al langere tijd onrustig. Vorige maand publiceerde Human Rights Watch naar nieuws over de leden van Imbonerakure.

Deze jongerenafdeling van de regerende partij, talloze mensen in het land hebben vermoord, gemarteld of in elkaar geslagen.

‘Burundezen leven in angst voor de volgende aanval en durven zich niet uit te spreken over het geweld’, zei Ida Sawyer, directeur Centraal-Afrika bij HRW. Het land is volgens Sawyer na de verkiezing van Nkurunziza in april 2015 vervallen in een staat van wetteloosheid.

Onafhankelijke media en ngo’s zijn gedecimeerd en meer dan 325.000 mensen zijn het land ontvlucht. Gewapende oppositiegroepen vallen ook veiligheidstroepen en leden van de regerende partij aan, inclusief de politie en Imbonerakure, zegt HRW.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.