Niet-duurzame landbouwpraktijken en industriële processen zijn belangrijkste boosdoeners

VN: ‘Toenemende bodemvervuiling bij grootste uitdagingen voor onze planeet’

New Zealand Defence Force / Wikimedia (CC BY 2.0)

Militairen reinigen een strand dat vervuild werd door een olielek (2011)

De bodemverontreiniging vormt een enorme bedreiging voor ons voedsel, zo waarschuwen de Verenigde Naties in een nieuw rapport. Wat we nodig hebben zijn duurzame landbouwpraktijken en een wereldwijd plan om met industrieel afval om te gaan.

Overal ter wereld raakt de bodem meer en meer vervuild als gevolg van niet-duurzame landbouwpraktijken en industriële processen. Dit bedreigt de voedselproductie en watervoorziening, de menselijke gezondheid en het milieu, zo waarschuwen het VN-Milieuprogramma (UNEP) en de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) in het rapport Global Assessment of Soil Pollution.

De belangrijkste boosdoeners zijn volgens de auteurs van de studie: industrie en mijnbouw, slecht beheer van stedelijk en industrieel afval, de winning en verwerking van fossiele brandstoffen, transport en niet-duurzame landbouw.

Pesticiden, chemicaliën, plastics

Zo is het gebruik van pesticiden tussen 2000 en 2017 met 75 procent toegenomen en wordt er in de landbouw steeds vaker gebruik gemaakt van plastics. Daarnaast is de wereldwijde jaarlijkse productie van industriële chemicaliën verdubbeld tot ongeveer 2,3 miljard ton sinds de millenniumwisseling. Verwacht wordt dat die met nog eens 85 procent zal groeien tegen 2030.

Ook de cijfers over afval zijn duizelingwekkend. Volgens de berekeningen in het rapport zitten we anno 2021 op 2 miljard ton afval per jaar en zal dat cijfer stijgen tot 3,4 miljard ton tegen 2050, met name door verdere verstedelijking en bevolkingsgroei.

Volgens wetenschappers komen veel van die vervuilende elementen in de natuur terecht, waar ze voor honderden of zelfs duizenden jaren achterblijven en zo in het drinkwater en de voedselketen terechtkomen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.