COVID-19: VN waarschuwen voor ‘gestage stroom van nieuwe uitbraken’

Nieuws

Regeringen hebben te weinig aandacht voor de echte oorzaken van de pandemie

COVID-19: VN waarschuwen voor ‘gestage stroom van nieuwe uitbraken’

COVID-19: VN waarschuwen voor ‘gestage stroom van nieuwe uitbraken’
COVID-19: VN waarschuwen voor ‘gestage stroom van nieuwe uitbraken’

IPS

08 juli 2020

In hun aanpak van de coronacrisis hebben regeringen te weinig aandacht voor de echte oorzaken van de pandemie, waarschuwen de Verenigde Naties. Zonder ingrijpende veranderingen dreigt een gestage stroom aan nieuwe uitbraken in de toekomst.

Volgens de VN moeten regeringen de echte oorzaken van pandemieën zoals die van het nieuwe coronavirus aanpakken.

Alexandre FUKUGAVA / Pixabay

Een nieuw VN-rapport, Preventing the Next Pandemic, zoomt in op de oorzaken van zoönoses. Dat zijn ziektes die de sprong maken van dier naar mens.

Zo is COVID-19, de ziekte die wereldwijd al meer dan een half miljoen overlijdens heeft veroorzaakt, hoogstwaarschijnlijk ontstaan bij vleermuizen. De ziekte is de laatste in een steeds langer wordende rij, met ook ebola, MERS, SARS en West-Nijlkoorts. Driekwart van de opkomende besmettelijke ziekten is afkomstig van dieren.

Oorzaken

Het VN-rapport waarschuwt voor zeven trends die zoönoses in de hand werken. Daarbij zijn onder andere een grotere vraag naar dierlijke eiwitten, de opmars van intensieve landbouw, de handel in wilde dieren en de klimaatcrisis.

‘Als we doorgaan met dieren uitbuiting en ecosystemen vernietigen, zullen we de komende jaren een gestage stroom van deze ziekten kunnen verwachten.’

‘De wetenschap is duidelijk: als we doorgaan met de uitbuiting van dieren in het wild en het vernietigen van onze ecosystemen, zullen we de komende jaren een gestage stroom van deze ziekten kunnen verwachten’, zegt Inger Andersen, directeur van het VN-milieuprogramma UNEP.

‘Pandemieën zijn verwoestend voor ons leven en voor onze economieën. En zoals we de afgelopen maanden hebben gezien, lijden de armsten en de meest kwetsbaren het meest. Om toekomstige uitbraken te voorkomen, moeten we veel bewuster worden over de bescherming van onze natuurlijke omgeving.’

Afrika

Jaarlijks sterven ongeveer twee miljoen mensen, voornamelijk in lage- en middeninkomenslanden, aan verwaarloosde zoönoses. Alleen al in de afgelopen twee decennia hebben zoönoses economische verliezen van meer dan 100 miljard dollar veroorzaakt. En dat is nog zonder de economische schade door het nieuwe coronavirus die naar verwachting nog veel hoger zal zijn.

Afrika is een hotspot: het continent herbergt een groot deel van de overgebleven intacte regenwouden en natuur in de wereld. Maar het continent heeft ook ‘s werelds snelst groeiende menselijke bevolking, waardoor de contacten tussen vee, wild en mensen snel toenemen.

‘De huidige situatie op het continent is rijp om de bestaande zoönoses te intensiveren en de opkomst en verspreiding van nieuwe ziekten te vergemakkelijken’, zegt Jimmy Smith directeur van het International Livestock Research Institute (ILRI). ‘Maar met hun ervaringen met ebola en andere opkomende ziekten tonen Afrikaanse landen proactieve manieren om uitbraken van ziekten te bestrijden.’

Experten samenbrengen

Het VN-rapport pleit voor een One Health-benadering, die expertise op het vlak van volksgezondheid, milieu en dierengeneeskunde combineert, en voor meer onderzoek naar zoönoses.

Ook in de voedselketen dringen ingrepen zich op. De auteurs pleiten voor betere controle van de voedselsystemen en informatiecampagnes om mensen bewust te maken van de risico’s.

Op wereldschaal kan de toenemende druk op het milieu verlicht worden door een duurzamer landbeheer en door de strijd tegen de klimaatverandering op te voeren.