VN wil Noord-Koreaanse schending van mensenrechten bestraft zien
Charlotte Liekens
17 februari 2014
De Verenigde Naties voeren sinds maart vorig jaar het meest gedetailleerde onderzoek ooit tegen Noord-Korea inzake mensenrechtenschendingen. Het land bezondigt zich volgens het rapport aan extreme overtredingen van de mensenrechten. De VN wil deze misdaden dan ook bestraft zien, aldus BBC.
‘Onbeschrijflijke wantoestanden’, zo staat er in het bijna 400 pagina’s lange rapport van de Verenigde Naties te lezen over de situatie in Noord-Korea. Ook de vergelijking met Nazi-Duitsland is volgens de onderzoekscommissie niet veraf. Het onderzoek dat maandag 17 februari werd vrijgegeven beschrijft onder andere opzettelijke mishandelingen, slavernij, seksuele geweldpleging, geheime gevangeniskampen, uithongering en ernstige politieke onderdrukking.
Geheime gevangeniskampen
De commissie onderzocht een jaar lang satellietbeelden en ondervraagde meer dan 240 getuigen, waaronder een groot aantal vluchtelingen die konden ontsnappen uit de enorm gevreesde Noord-Koreaanse gevangeniskampen, die ook bekend zijn als Kwan-Li-So’s. Zij waren getuigen van vele gruwelijke taferelen. Zo werd er onder andere een situatie geschetst van een vrouw die verplicht werd haar eigen baby te verdrinken omdat het kind een Chinese vader zou gehad hebben.
Naar schatting zitten er in de gevangeniskampen -volgens een studie van The Korea Institute for National Unification (KINU)- momenteel nog tussen 80.000 en 120.000 mensen in het geheim opgesloten. Duizenden mensen stierven er al aan hongersnood of werden geëxecuteerd.
De Noord-Koreaanse politieke gevangenen die niet onmiddellijk worden gedood, worden overgebracht naar de officieel onbestaande gevangeniskampen waar ze gefolterd worden voor informatie of werkstraffen krijgen. De overgrote meerderheid van de gevangenen wordt er voor de rest van hun leven vastgehouden. Er zijn momenteel zeker nog vier Kwan-Li-So’s intact, maar het is mogelijk dat er nog veel meer zijn, aldus het rapport van de VN. In het verleden was er namelijk weet van minimum twaalf kampen.
Noord-Koreaanse overlopers
Al jarenlang proberen Noord-Koreanen de zwaarbewaakte grenzen over te steken naar Zuid-Korea of andere buurlanden om zo te ontsnappen aan het strenge dictatoriale regime van Kim Jong-Un. Hoewel de grens oversteken strikt verboden is, probeerden sinds 1953 al bijna 24.000 mensen naar het Zuiden te zwemmen. Slechts enkelingen waagden zich aan de omgekeerde oversteek om van Zuid naar Noord te geraken.
Medewerking
Noord-Korea weigerde deel te nemen aan het onderzoek van de Verenigde Naties. De onderzoekscommissie reikte Noord-Korea meermaals de hand in de hoop dat ze vrijwillig zouden meewerken aan het rapport, maar kreeg steeds het deksel op de neus. Ook de toegang tot het land werd hen geweigerd.
Noord-Korea ontkent ook met klem alle beschuldigingen op grond van misdaden tegen de menselijkheid en noemt het rapport “een product van de politisering van mensenrechten door de Europese Unie en Japan in samenwerking met het vijandige beleid van de Verenigde Staten”, aldus The Guardian.
Hulp van China
Het rapport raadt aan dat de VN de delicate Noord-Koreaanse situatie doorstuurt naar het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC). In de praktijk zal er niet veel kunnen gebeuren doordat China in de VN Veiligheidsraad zetelt en daardoor zijn veto kan uitspreken. China is namelijk een bondgenoot van Noord-Korea. Zij sturen Noord-Koreaanse vluchtelingen steeds terug naar hun eigen land, waar hen nadien mishandelingen en gevangenisstraffen te wachten staan.
De commissie bekritiseert China zwaar, en beschuldigt hen van het meewerken aan misdaden tegen de menselijkheid.