VN willen recordaantal nieuwe soorten beschermen

Nieuws

VN willen recordaantal nieuwe soorten beschermen

VN willen recordaantal nieuwe soorten beschermen
VN willen recordaantal nieuwe soorten beschermen

IPS

11 november 2014

De Verenigde Naties willen maar liefst 32 nieuwe diersoorten opnemen op de lijst van beschermde dieren, waaronder de ijsbeer en opvallend veel haaiensoorten.

Jaarlijks worden nieuwe diersoorten toegevoegd aan de Convention on the Conservation of Migratory Species (CMS), ook wel de Bonn-conventie genoemd. De elfde CMS-bijeenkomst, die onlangs in Ecuador werden gehouden, brak enkele records. Niet alleen washet grootste aantal regeringen ooit aanwezig, er werd ook een recordaantal nieuwe diersoorten voorgesteld voor bescherming: 32 diersoorten, waaronder maar liefst 21 haaien, roggen en zaagvissen.

Tachtig regeringen debatteerden er met deskundigen en organisaties over maatregelen om diersoorten te beschermen tegen verlies van habitat, stroperij, vervuiling en de klimaatverandering. Zo ging de populatie van Afrikaanse leeuwen er met een derde op achteruit in de voorbije twee decennia.

‘De recordopkomst van landen op deze CMS-conferentie toont het groeiende bewustzijn aan voor onze verantwoordelijkheid om het milieu te beschermen, en voor het feit dat de bedreigingen het beste aangepakt kunnen worden in wereldwijde samenwerking’, zegt Achim Steiner, directeur van het VN-Milieuprogramma UNEP.

Historische kans

‘Het is dringend tijd voor actie, als we het overleven van die soorten op lange termijn veilig willen stellen.’

Op de bijeenkomst werd ook gesproken over maatregelen die het voor migrerende dieren mogelijk maakt om vrijuit landsgrenzen over te steken. ‘Migrerende dieren moeten ook landsgrenzen kunnen oversteken’, zegt Bradnee Chambers, uitvoerend secretaris van de CMS.

‘De bedreigingen waar ze onderweg mee te maken krijgen, zijn talrijk en kunnen enkel via internationale samenwerking worden opgelost. De top in Quito is een historische kans voor landen om stappen tegen die bedreigingen af te spreken. Het is dringend tijd voor actie, als we het overleven van die soorten op lange termijn veilig willen stellen.’

Het verlies van habitat langsheen hun migratieroute is de grootste bedreiging voor de diersoorten, maar lang niet de enige. Voor schildpadden, walvissen, zeevogels en haaien vormt afval een groot probleem. Bijna alle kuikens van albatrossen (97 procent) hebben plastic in de maag, omdat hun ouders het plastic als voedsel zien.

Ook stroperij vormt een groeiend probleem. De handel in bedreigde diersoorten is wereldwijd goed voor miljarden euro’s. Tot slot is er de klimaatverandering. Warmere, nattere winters dwingen dommige soorten om sneller te migreren, andere om hun broedseizoen aan te passen. Uit onderzoek in Europa blijkt dat vogelsoorten die zich niet kunnen aanpassen het nu al moeilijk krijgen. Ook soorten als de ijsbeer, zeeschildpadden en de monarchvlinder worden ernstig bedreigd door het veranderende klimaat.