Voedsel uit blik verhoogt blootstelling aan BPA

bisphenol-A wordt gelinkt aan diabetes, hartaandoeningen en andere kwalijke gezondheidseffecten

De consumptie van voedsel uit blik verhoogt wel degelijk de blootstelling aan bisphenol-A, een chemische stof die in verband wordt gebracht met diabetes, hartaandoeningen en andere gezondheidseffecten. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek aan de Universiteit van Stanford.

  • Wikimedia Voeding uit blik stelt ons bloot aan bisphenol-A Wikimedia

Bisphenol-A (BPA) is een populaire chemische stof om onder meer transparant plastic te maken, maar de stof ligt al langer onder vuur omdat ze hormoonverstorende eigenschappen heeft. Studies wezen al op een verband met afwijkingen aan het hormoonstelsel en de voortplanting en aandoeningen als astma, ADHD, depressie, diabetes en obesitas.

Eerdere onderzoeken deden al vermoeden dat voedsel uit blik de blootstelling aan BPA verhoogt, en de Stanford-studie, in samenwerking met de John Hopkins University, neemt alle twijfel weg. De onderzoekers maten niet enkel de concentratie van de stof in ingeblikt voedsel, maar ook de urine van duizenden consumenten over het hele land. Daaruit bleek dat blikvoedsel tot duidelijk hogere concentraties van BPA in de urine leidt.

Variatie

Wel is het opvallend dat de blootstelling varieert naargelang het soort voedsel dat in het blik zit, zeggen de onderzoekers in het tijdschrift Environmental Research. Vooral soep in blik bleek de concentratie van reststoffen in de urine te verhogen, gevolgd door pasta, groenten en fruit in blik.

“Ik kan drie blikken perziken verorberen, en jij kunt er eentje met champignonsoep eten en toch een hogere blootstelling hebben”, zegt Jennifer Hartle van het Stanford Prevention Research Center en hoofdauteur van de studie.

Kinderen

In een eerdere studie stelde Hartle vast dat kinderen, die extra kwetsbaar zijn voor de hormoonverstorende werking van BPA, via schoolmaaltijden worden blootgesteld aan de stof. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) beraadt zich nog altijd over de gezondheidsrisico’s van BPA.

“De FDA heeft de stof al verboden in babyflesjes, drinkbekers en dergelijke, en heel wat voedings- en drankenproducenten keren zich af van de stof”, zegt Hartle. “Maar het probleem is dat we niet weten of de synthetische stoffen die BPA vervangen wel veilig zijn.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift