Voedselprijzen dalen, maar niet iedereen profiteert
Valentina Ieri (IPS)
13 mei 2015
Ondanks een minieme daling in de wereldwijde productie zal de wereldwijde rekening voor voedselimport in 2015 lager uitvallen dan in de vorige vijf jaar. De prijzen voor landbouwproducten zullen verder dalen, voorspelt de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO).
In haar tweejaarlijkse, zogenoemde outlook-rapport constateert de FAO dat de internationale voedselprijzen in april verder zijn gedaald. Die trend zal naar verwachting ook het volgende seizoen aanhouden. De organisatie wijst onder meer op grote voorraden, lage transportkosten en een sterke dollar als verklaringen.
Het rapport schat dat de graanproductie in 2015 met 1,5 procent zou kunnen dalen in vergelijking met de recordoogst van vorig jaar. Maar dat zou geen negatieve gevolgen hebben voor de consumptie, omdat er grote graanvoorraden zijn. Bovendien schat de FAO dat de graanproductie – onder normale weersomstandigheden – dit jaar nog altijd 5 procent hoger zal liggen dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.
Lage-inkomenslanden
Algemeen gesteld is de daling van de voedselprijzen goed nieuws voor voedselimporterende landen, en dan vooral voor lage-inkomenslanden. Maar ze kunnen wel bepaalde sectoren treffen, verklaart een woordvoerder van de FAO in Rome. Boeren die bulkgoederen als palmolie en rijst produceren bijvoorbeeld, zullen minder verdienen.
De voedselprijzen die scherp zijn gestegen in de periode tussen 2007 en 2012, zijn opnieuw aan het zakken. De FAO-voedselprijsindex - die maandelijks kijkt naar de prijzen van graan, vlees, zuivelproducten, plantaardige olie en suiker op de internationale markten - laat een daling van 1,2 procent optekenen in vergelijking met maart. Het gaat om het laagste cijfer sinds juni 2010.
‘Terwijl lagere voedselprijzen armere mensen een betere toegang tot voeding kunnen geven, hangt veel af van lokale distributiesystemen. Groothandelprijzen gemeten aan de voedselprijsindex zeggen niet noodzakelijk iets over kleinhandelprijzen in bepaalde landen of regio’s’, stelt de FAO-woordvoerder.
Vis wordt populairder
Vooral zuivelproducten zijn op de internationale markt goedkoper geworden, als gevolg van de afschaffing van de Europese melkquota. Maar ook de prijs van suiker, graan en plantaardige olie ging naar omlaag. Alleen vlees werd duurder in april, de eerste stijging sinds 2014.
Vis wint wereldwijd aan populariteit, schrijft de FAO in het rapport. De visserij, met inbegrip van een snel groeiende aquacultuursector, zal volgend jaar naar verwachting 5 procent groeien.
Tot slot merkt het rapport op dat bepaalde munteenheden zwakker zijn geworden ten opzichte van de Amerikaanse dollar. ‘Dat zou de winst door lagere internationale voedselprijzen kunnen beperken’, besluit de woordvoerder.