Voedselverspilling begint al op de boerderij

Vooral de markt is een doorslaggevende factor voor de grote hoeveelheid voedsel dat verloren gaat: lage prijzen creëren een structureel probleem en houden producten vaak op de boerderij.
Pixabay / Juan Marcel Francia (CC0)
Wereldwijd gaat jaarlijks 1,2 miljard ton voedsel verloren nog voor het de boerderij heeft verlaten. Dat is meer dan 15% de totale voedselproductie, stelt onderzoek door het Wereldnatuurfonds (WWF) en de Britse supermarktketen Tesco.
58 procent van het probleem zich situeert in hoge- en middeninkomenslanden
Want ook op de boerderij zijn er grote verliezen: volgens de nieuwe studie nog eens 1,2 miljard ton per jaar, of 15,3 procent van de totale voedselproductie. Als de cijfers worden opgeteld, wordt potentieel meer dan 40 procent van alle voedsel op aarde verspild.
Rijke landen
De studie ontkracht ook de veronderstelling dat de verliezen op landbouwbedrijven vooral een probleem zouden zijn in ontwikkelingslanden. Uit de nieuwe cijfers blijkt dat 58 procent van het probleem zich situeert in hoge- en middeninkomenslanden, ondanks de betere infrastructuur en technologie.
Blijf op de hoogte
Vooral de markt is een doorslaggevende factor: lage prijzen creëren een structureel probleem en houden producten vaak op de boerderij.
‘De EU heeft het belang van de voedselverspilling lang genegeerd’, zegt Jabier Ruiz, expert Voedselbeleid bij het WWF. ‘Deze nieuwe cijfers zouden een oproep tot actie moeten zijn: we kunnen onze ogen niet langer sluiten en ingrepen uitstellen. Van te strikte esthetische regels en povere arbeidsomstandigheden tot disfunctionele markten en beleid: er zijn vele factoren die aan het probleem bijdragen en aangepakt moeten worden.’
Zonder jouw steun bestaat MO* niet.
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3174 proMO*’s steunen ons vandaag al.
Lees ook
-
Opinie
-
Reportage
-
Column
-
Wereldblog
-
Nieuws
-
Opinie