Vogelgriep en terrorisme houden toeristen niet thuis

Nieuws

Vogelgriep en terrorisme houden toeristen niet thuis

Clive Freeman

12 maart 2006

Spanje, Griekenland, India, China en sommige landen in het Midden-Oosten en Latijns-Amerika verwachten dit jaar een sterke groei van het toerisme. Ook in de meeste andere landen zijn hoteleigenaars en reisbureaus optimistisch, ondanks de angst voor vogelgriep en de terroristische dreiging in sommige streken. Een dik jaar na de tsunami zitten zelfs strandvakanties naar Azië alweer in de lift.

Op de Internationale Reisbeurs in Berlijn, de grootste vakantiebeurs ter wereld die vandaag (12 maart) ten einde loopt, hadden dit jaar 10.500 ondernemers uit 181 landen een stand gehuurd. Bijna iedereen daarvan ging ervan uit dat het toerisme dit jaar wereldwijd zal groeien.

Turkije vormt een van de schaarse uitzonderingen. Grote Europese touroperators zeggen dat het aantal boekingen met meer dan 10 procent is gedaald in vergelijking met vorig jaar. Dat wijten ze aan de grote mediabelangstelling voor de Turkse slachtoffers van de vogelgriep, samen met andere negatieve nieuwsberichten. Sommige reisbureaus geloven ook dat de wereldbeker voetbal de traditioneel reislustige Duitsers en andere voetbalfans deze zomer massaal zal thuishouden.

India lijkt dit jaar een van de grote winnaars te worden. Vorig jaar kreeg het land 3,9 miljoen toeristen op bezoek, en de overheid gelooft dat het groeiritme van meer dan 15 procent per jaar zal aanhouden. India had in Berlijn een hele hal afgehuurd. India biedt veel voor weinig geld, en meer en meer mensen krijgen dat door, zegt Dilip Chauhan, de directeur van Asian Experience uit de Indiase trekpleister Jaipur. Cultuur blijft een belangrijke aantrekkingspool, maar trektochten in de Himalaya, eilandtoerisme en avontuurlijke reizen hebben het Indiase aanbod gevoelig uitgebreid, legt hij uit. India probeert onder meer de Zuid-Indiase stad Hyderabad uit te spelen als een nieuwe toeristische draaischijf.

India wil de Zuidoost-Aziatische landen achterna die nog veel meer toeristen aantrekken. Maleisië, dat in 2004 bijna 16 miljoen bezoekers verwelkomde, hoopt in 2007 de kaap van 20 miljoen reizigers te ronden. Maleisië is een veilig land met vriendelijke mensen, en absoluut tegen geweld en terrorisme, verzekert minister van Toerisme Datuk Kamaruddin.

Juthamas Siriwan, de gouverneur van de Toeristische Autoriteit van Thailand, voorspelt dat haar land dit jaar 13,3 miljoen mensen op bezoek zal krijgen. In januari en februari deed Thailand al indrukwekkende groeicijfers optekenen, maar die weerspiegelen vooral het herstel na de tsunami van december 2004.

De Aziatische stranden zijn weer in, concluderen experts. Ik had voorspeld dat de Thaise strandvakanties niet zo snel weer populair zouden worden, maar ik was fout, zegt Oliver Libutzki, een manager van de Duitse vakantiegigant TUI in Azië. De groei haalt de pannen van het dak.

Thailand probeert overigens ook andere toeristen aan te trekken. Ook het Internationaal Ziekenhuis Bamrungrad stelde zich voor op de beurs in Berlijn. De Thaise instelling behandelde vorig jaar 400.000 patiënten uit 150 landen. De zorgverstrekking varieert van algemene onderzoeken tot plastische chirurgie, de behandeling van kanker en hart- en vaatziekten en orthopedische chirurgie. Operaties zijn goedkoper of kunnen sneller worden geregeld dan in de rijke landen, terwijl patiënten uit andere landen vaak beter worden geholpen. Volgens Ruben Toral, directeur Marketing van het ziekenhuis, steeg het aantal patiënten uit het Midden-Oosten van 5.000 in 2000 tot 70.000 vorig jaar.

Indonesië stelt alles in het werk om de bomaanslagen op Bali te doen vergeten. Het land had 400 vertegenwoordigers in Berlijn, 240 meer dan vorig jaar. De toeristen vinden de weg naar het paradijselijke eiland terug. Alle Europese herkomstlanden doen het goed, zegt Oliver Lubutzki. De enige uitzondering zijn de Scandinavische landen, als gevolg van de reiswaarschuwingen die de regeringen daar uitvaardigden in verband met de controverse rond de cartoons. (PD)