Jaarlijks meer dan 4 miljoen vroegtijdige overlijdens door luchtvervuiling

Voor helft van wereldbevolking daalt luchtkwaliteit verder

Peggy und Marco Lachmann-Anke / Pixabay

Voor de helft van de wereldbevolking daalt de luchtkwaliteit nog steeds, ondanks de wereldwijde inspanningen om die te verbeteren. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek door de Britse universiteit van Exeter en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De WHO schat dat jaarlijks meer dan vier miljoen vroegtijdige sterfgevallen kunnen worden toegeschreven aan luchtverontreiniging buitenshuis. De belangrijkste bronnen daarvan zijn het inefficiënte gebruik van energie door huishoudens, de industrie, de landbouw- en transportsector en steenkoolcentrales. In sommige regio’s komen daar ook zand en woestijnstof bij, of verbranding van afval en ontbossing.

Voor het onderzoek onderzocht het team trends in de wereldwijde luchtkwaliteit tussen 2010 en 2016. Het maakte daarvoor gebruik van zowel metingen door grondstations als satellietmetingen, die werden gecombineerd met computermodellen en andere technieken om profielen op te leveren voor individuele landen, regio’s en de hele wereld.

Azië

‘Inmiddels is aangetoond dat een langetermijnbeleid om de luchtverontreiniging te verminderen in veel regio’s effectief is, met name in Europa en de Verenigde Staten’, zegt Gavin Shaddick, hoogleraar Datawetenschappen en Statistiek aan de Universiteit van Exeter.

‘Toch zijn er nog steeds regio’s met gevaarlijk hoge niveaus van luchtverontreiniging, soms wel vijf keer groter dan de richtlijnen van de WHO, en in sommige landen neemt de luchtverontreiniging nog steeds toe.’

Hoewel luchtverontreiniging zowel landen met hoge als lage inkomens treft, ondervinden lage- en middeninkomenslanden de hoogste last, met de hoogste concentraties in Centraal-, Oostelijk-, Zuid- en Zuidoost-Azië, stelt de studie in Climate and Atmospheric Science.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2771   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift