Global Peace Index 2019

Voor het eerst in vijf jaar meer vrede in de wereld

© Institute for Economy and Peace (IEP)

Hoe groener de regio, hoe vredevoller die is.

De vrede in de wereld is er voor het eerst sinds jaren weer lichtjes op vooruitgegaan, blijkt uit de dertiende editie van de Global Peace Index (GPI). Vooral in Oekraïne is de situatie beter, terwijl Nicaragua er het meest op achteruit gaat.

De Global Peace Index analyseert jaarlijks de staat van de vrede en conflicten in de wereld. De index wordt samengesteld door de internationale denktank Institute for Economy and Peace (IEP) en houdt rekening met drie aspecten: actieve conflicten, veiligheid en militarisering. 

Uit de laatste editie blijkt dat 86 landen er het voorbije jaar op vooruitgingen, terwijl 76 landen slechter scoorden.

IJsland is al sinds 2008 het meest vreedzame land ter wereld en behoudt ook dit jaar die positie.

IJsland is al sinds 2008 het meest vreedzame land ter wereld en behoudt ook dit jaar die positie. Het wordt gevolgd door Nieuw-Zeeland, Oostenrijk, Portugal en Denemarken. 

Helemaal aan de andere kant van de rangschikking staat Afghanistan als minst vreedzame land ter wereld, dat dit jaar Syrië van laatste plaats verdringt. De twee landen worden gevolgd door Zuid-Soedan, Jemen en Irak.

Mix van trends

“Hoewel de vrede erop vooruitging in de laatste editie van de index, toont een diepere analyse een mix van positieve en negatieve trends”, zegt Steve Killelea, voorzitter van het instituut. “Conflicten die het voorbije decennium beheersten, zoals Irak en Syrië, beginnen af te nemen, maar in Jemen, Nicaragua en Turkije komen nieuwe conflicten op.”

Rusland en Eurazië gingen er als regio het meest op vooruit, hoewel er nog steeds meer conflicten zijn dan het wereldwijde gemiddelde. Centraal-Amerika en de Caraïben gingen er als regio het meest op achteruit.

Lange termijn

Ondanks de globale verbetering vorig jaar, blijkt de wereld nog steeds aanzienlijk minder vreedzaam dan een decennium geleden, stelt de index. In de voorbije tien jaar was er maar drie keer een verbetering. Een waaier van factoren is daarvoor verantwoordelijk: toegenomen terroristische activiteit, broeiende conflicten in het Midden-Oosten, toegenomen spanningen in Oost-Europa en Noordoost-Azië, een groeiend aantal vluchtelingen en verhoogde politieke spanningen in Europa en de VS.

Die tendenzen worden deels goedgemaakt door verbeteringen op het vlak van militarisering: in de meeste landen wordt een kleiner deel van het bruto binnenlands product uitgegeven voor militaire doeleinden, en het aantal soldaten krimpt in de meeste landen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.