Voorleesoma’s leren Argentijnen lezen // FOTO'S BESCHIKBAAR

Nieuws

Voorleesoma’s leren Argentijnen lezen // FOTO'S BESCHIKBAAR

Maricel Drazer

10 februari 2006

Ik ga jullie een verhaaltje vertellen. Met die zin beginnen bejaarde vrijwilligers in 13 Argentijnse steden elke week voorleesuurtjes voor arme kinderen. Het programma Abuelas Cuentacuentos (Voorleesgrootjes) heeft zoveel succes dat het Argentijnse ministerie van Onderwijs vanaf april in heel het land boekenwurmen aan het werk wil zetten.

Het is als een verjaardagsfeestje, maar dan met boeken, zegt Matías, een jongetje uit Resistencia, de hoofdstad van Chaco. Chaco is de armste provincie van Argentinië. Vijf jaar geleden begon de stichting Mempo Giardinelli hier met de voorleesuurtjes.

Deze kinderen hebben thuis geen boeken, zegt Beatriz Oest, een van de vrijwilligers in Resistencia. Ze genieten ervan de boeken aan te raken - het is echt buitengewoon.

De bedoeling is arme kinderen te helpen, want wie leest, leeft beter, legt de Argentijnse auteur Mempo Giardinelli uit. Onze geheime formule is heel eenvoudig, zegt Natalia Porta López, de coördinator van het programma. Genegenheid plus goede literatuur zorgt voor kinderen die lezen.

De stichting Mempo Giardinelli staat open voor alle vrijwilligers, maar de meeste medewerkers aan het programma zijn oudere vrouwen met een goede opleiding. Ze hebben nauwelijks nog een kans op de arbeidsmarkt, maar willen hun vaardigheden graag nog inzetten.

De traditie van het voorlezen is teloorgegaan, zegt Porta López. Iemand moest de draad weer oppikken. De grootmoeder die voorleest is een symbolische figuur. Iedereen die graag leest, kan in die rol kruipen en die magische sfer scheppen.

De voorleesgrootjes begonnen in lagere scholen, maar nu bezoeken ze ook ziekenhuizen, soepkeukens, gehandicapteninstellingen, weeshuizen en kerken. Elke week halen de vrouwen een ander boek boven.

Sommigen van ons hebben de boeken van hun eigen kinderen bijgehouden, en nu stoffen we die weer af, vertelt Oest. Onder toezicht van de stichting, natuurlijk. Die laat het voorleesmateriaal selecteren door experts. Klassieke werken, mythes en legenden en boeken van grote hedendaagse schrijvers komen allemaal aan bod. De vrijwilligers krijgen een opleiding en tips, en alle boeken die ze nodig hebben.

Luisteren naar voorlezen doet lezen, stellen de initiatiefnemers vast. En dat is waar arme kinderen nood aan hebben, zegt María Ester Enrico, een grootmoeder uit 9 de Julio, een stad in de provincie Buenos Aires. Een kind dat vandaag verhaaltjes leest, zal morgen andere dingen lezen, en verwerft daarmee de kennis die het nodig heeft om zich te handhaven in de wereld.

De 130 vrijwilligers die intussen in de weer zijn voor de stichting, hebben al naar schatting 50.000 kinderen bereikt. Die komen vooral uit sloppenwijken en arbeiderswijken, waar de meest achtergestelde Argentijnen leven.

Lezen is een recht, vindt Porta López. En we staan voor een noodtoestand: de mensen hongeren naar kennis en inzicht.

Colombia, Mexico, Peru, Venezuela en zelfs Groot-Brittannië hebben al interesse getoond in het programma Abuelas Cuentacuentos. (PD/ADR)

foto’s beschikbaar op :
http://www.fundamgiardinelli.org.ar/bot-progabuelas.html