Vredesbeweging gebruikt WSF als collectieve springplank

Nieuws

Vredesbeweging gebruikt WSF als collectieve springplank

Marwaan Macan-Markar en Ranjit Devraj

20 januari 2004

20 maart 2004, de eerste verjaardag van de Amerikaanse aanval op Irak, wordt een dag met protestmarsen over de hele wereld. Dat is bij consensus beslist op het Wereld Sociaal Forum. De vredesbeweging hoopt dat de betogingen die van februari 2003 evenaren of zelf overstijgen.

Helemaal concreet zijn de plannen nog niet, maar vele groepen zeggen dat ze het grootste aantal organisaties en burgers op de been willen brengen sinds de betogingen van februari 2003. Die acties tegen de toen nakende invasie van Irak duurden twee dagen en er namen wereldwijd 600 steden en dorpen aan deel. In Rome daagden maar liefst 2 miljoen betogers op, in New York 100.000. Sommigen vinden zelfs dat de acties van dit jaar nog verder moeten gaan, en bijvoorbeeld ook vakbonden in wapenproducerende bedrijven moeten aantrekken.

Spreker na spreker in de seminaries over oorlog, imperialisme en bezetting op de vierde editie van het Wereld Sociaal Forum benadrukte het: 20 maart is een verjaardag die niet te negeren valt.

Na drie dagen van vurige debatten en demonstraties, is het Wereld Forum intussen een soort generale repetitie voor de acties binnen twee maanden geworden. Kleurige spandoeken met boodschappen tegen de militaire ambities en de unilaterale buitenlandpolitiek van Washington droegen bij aan de groeiende protestsfeer.

De Noord-Amerikaanse vredesbeweging hoopt het tij te keren in eigen land. De plannen voor 20 maart zullen Bush verder onder druk zetten. We zien nu al dat het Witte Huis zich genoodzaakt ziet om de waarheid te manipuleren, zegt Joseph Gerson, stichter van de Union for Justice and Peace, een beweging die deel uitmaakte van de voorhoede van de antioorlogsbeweging in de Verenigde Staten.

Het allereerste doel is de VS-soldaten in Irak ervan te overtuigen dat hun leiders de wereld niet willen bevrijden van tirannie, maar alleen de ene club marionetten vervangen door de andere, zegt Peter Reil. Zijn Stop The War Brigade probeert de Amerikaanse soldaten in Irak te overtuigen om dienst te weigeren – ze doen dat door pamfletten uit te delen. Reil gelooft dat een groot percentage van de Amerikaanse troepen al gedemoraliseerd zijn. Hij verwijst naar een onderzoek door de krant ‘Stars and Stripes’ drie maanden geleden, dat gedeeltelijk door het Pentagon werd gefinancierd. Daaruit bleek dat minstens de helft van de 1.935 manschappen die aan de enquête deelnamen het moreel van de troepen als ‘laag’ omschreef.