Vooruitgang sdg3 van de afgelopen decennia dreigt te worden teruggedraaid

Vrees voor 50 procent meer kinder- en moedersterfte

H6 Partners / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Gezondheidswerkers in Sierra Leone. Covid-19 haalt gezondheidswerkers weg bij kraamzorg. Dat vergroot het gevaar voor zwangere vrouwen en pasgeborenen aanzienlijk.

COVID-19 haalt gezondheidswerkers weg bij kraamzorg, vooral in Afrika. Dat vergroot het gevaar voor zwangere vrouwen en pasgeborenen aanzienlijk, zo blijkt uit een rapport.

Volgens de derde Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling (SDG3) moeten de kinder- en moedersterfte fors dalen tegen 2030. Vóór COVID-19 liep deze doelstelling al 20 procent achter. COVID-19 verslechtert die achteruitgang nog.

“Doordat onze Afrikaanse gezondheidsstelsels onvoldoende sterk zijn, kan het aantal sterfgevallen onder zwangere vrouwen en jonge kinderen met 10 tot 50 procent stijgen, met verstoringen in essentiële diensten en voorraden”, zegt Joy Phumaphi. Ze is covoorzitter van het Independent Accountability Panel for Every Woman, Every Child, Every Adolescent (IAP), dat het rapport heeft gepubliceerd.

Keizersnede

Het IAP werd in 2016 opgericht om de vooruitgang van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor vrouwen, kinderen en adolescenten op te volgen.

Zwangere vrouwen die niet naar een ziekenhuis willen gaan om te bevallen, lopen gevaar, zegt Phumaphi. Lockdowns verhogen dat risico nog, vooral als gecompliceerde ingrepen zoals een keizersnede nodig zijn.

Bovendien missen kinderen nu belangrijke vaccins, waardoor ze het risico lopen op vermijdbare ziekten.

Te weinig data

“COVID-19 verslechtert een situatie die al slecht was en de vooruitgang van de afgelopen decennia dreigt te worden teruggedraaid”, waarschuwt Phumaphi.

“We moeten kijken naar de zwakke punten die onze gezondheidsstelsels kwetsbaarder maken”, zegt Phumaphi. Zwakke punten zijn onder meer een gebrek aan data en onvoldoende investeringen in de gezondheid van vrouwen en kinderen.

“De COVID-19-pandemie heeft opnieuw benadrukt hoe belangrijk het is om cruciale beslissingen en investeringen voor de gezondheid en rechten van vrouwen, kinderen en adolescenten te baseren op betrouwbare en volledige data”, aldus het rapport. “Het is een dringende prioriteit voor landen om te investeren in datasystemen zoals geboorte- en overlijdensregistratie, zodat elke vrouw, elk kind en elke adolescent telt en geteld wordt.”

Afrika ten zuiden van de Sahara

Het rapport analyseerde gegevens van 2017 en 2018 voor moedersterfte, het totale aantal geboorten, sterfgevallen onder pasgeborenen en minderjarigen, sterfgevallen onder adolescenten en de volledigheid van data.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
In Afrika ten zuiden van de Sahara worden Angola, Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Ivoorkust, de Democratische Republiek Congo, Lesotho, Mauritanië, Sierra Leone, Somalië en Zuid-Soedan het zwaarst getroffen; zij hebben het bijzonder moeilijk om de nationale en wereldwijde gezondheidsdoelstellingen te halen.

“We moeten de ongelijkheid tussen rijk en arm, tussen etnische en culturele groepen, tussen religieuze groepen en tussen geografische regio’s aanpakken”, zegt Phumaphi, een voormalig adjunct-directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Genderbril

Githinji Gitahi, ceo van de medische organisatie Amref Health Africa, zegt dat Afrikaanse regeringen hun beleid door een genderbril moeten bekijken, omdat COVID-19 de kwetsbaarheid van vrouwen, kinderen en armen nog vergroot.

“Overheden hebben uitgesplitste data nodig om die kwetsbaarheid bloot te leggen en in te grijpen, in plaats van een ​​algemene aanpak voor de hele bevolking.”

Gitahi dringt er bij regeringen op aan om er bij elke COVID-19-actie voor te zorgen dat kwetsbare bevolkingsgroepen zoals zwangere vrouwen en kinderen toegang blijven krijgen tot gezondheidszorg tijdens een lockdown.

Bron: SciDev.net

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.