Vrouwen door crisis vast in de Emiraten

Nieuws

Vrouwen door crisis vast in de Emiraten

K S Harikrishnan

09 februari 2010

"Er zitten op dit moment heel vrouwen snikkend in hun kamer in de Verenigde Arabische Emiraten", zegt de Indiase Beena Joy. Ze kan fluiten naar haar loon, maar is blij dat ze terug wist te komen. "Veel werksters zijn door de crisis ontslagen, maar moeten blijven tot ze hun schulden hebben afbetaald."

Net als vele andere gastarbeidsters werd Joy gedwongen tot zwaar werk en werd ze misbruikt. Ze heeft wijs gehandeld, zegt Irudaya Rajan, migratiedeskundige in de hoofdstad Thiruvananthapuram, want als gewone migrant kun je niet naar de rechter stappen. “En de arbeidswetten die er zijn, gelden niet voor vrouwen.”

Schulden

De Golf is een magneet voor miljoenen mensen uit India, Pakistan en andere Aziatische landen die geen werk hebben en dromen van een mooi kapitaaltje in de toekomst. Veel Indiërs komen uit de deelstaat Kerala, maar moeten zich bij tussenpersonen eerst in de schulden steken voor een vliegticket en een uitzendbureau.
“Onbetaalde salarissen, lange werkdagen, intimidatie, valse beschuldigingen van diefstal en seksueel misbruik”, dat moeten vrouwen bij hun werkgevers in huizen en kantoren ondergaan, zegt Jayanthi Gopal, een Nepalese typiste in Abu Dhabi. “Maar werksters die vluchten, zijn het kwetsbaarst. Ze krijgen vaak te maken met prostitutie en mensenhandel.”
Volgens Gopalakrishnan, een Indiase journalist in Dubai, is er soms sprake van schuldslavernij en worden vrouwen soms meegenomen en vastgehouden door rijke mannen voor de seks.
In 2009 rapporteerde Amnesty International dat vrouwen worden gediscrimineerd en soms zonder proces worden opgesloten of gemarteld. De organisatie Human Rights Watch heeft de autoriteiten opgeroepen om het sponsorsysteem te hervormen, omdat vrouwen daardoor volledig in de greep komen van een tussenpersoon.

Crisis

De economische crisis, die vooral Dubai hard heeft getroffen, maakt het voor de gastarbeiders nog moeilijker. Ze worden licht ontslagen als hun sponsors dat willen, moeten huurverhogingen slikken en hebben steeds minder rechten om hun familie te laten overkomen. Er zijn verschillende protesten van arbeiders die geen loon uitbetaald krijgen.
Van de 6 miljoen inwoners van de Verenigde Arabische Emiraten werken er 4 miljoen in de private sector, waarvan de helft in de bouw, schat de Vereniging van Remigranten uit de Golf in Kerala. De meeste mensen komen uit India (1,75 miljoen) of Pakistan (1,5 miljoen). Slechts een op de vijf inwoners is autochtoon.
In de jaren negentig zette de regering daarom het proces van ‘emiratisatie’ in gang, om het aandeel autochtonen op de arbeidsmarkt te vergroten. In dat kader zijn er onlangs meer dan vijfduizend typecentra gesloten om zo meer kansen te bieden aan Arabieren.