VS bestraffen noodhulp aan Mexicaanse migranten

Nieuws

VS bestraffen noodhulp aan Mexicaanse migranten

Valeria Fernández

19 juni 2009

Mensen van een zekere dood redden is strafbaar aan de grens tussen Mexico en de VS. Amerikaanse hulpverleners die water en voedsel verstrekken aan illegale Mexicaanse migranten die de tocht door het woestijnachtige gebied anders misschien niet zouden overleven, worden ook dit jaar weer hard aangepakt door het Amerikaanse gerecht.

Op 3 juni werd Walt Staton door een 12-koppige jury in Arizona veroordeeld voor sluikstorten in het natuurreservaat Buenos Aires, ten zuidwesten van de stad Tucson. Staton, een vrijwilliger van de Amerikaanse actiegroep No More Deaths, had op strategische plaatsen in het dorre gebied plastieken kruiken met water neergezet. Nogal wat migranten proberen via het uitgestrekte en verlaten gebied ongemerkt de VS binnen te raken, maar worden verrast door de hitte, de afstanden en de droogte van de streek.

Intimidatie

“We worden geïntimideerd en behandeld als misdadigers”, zegt de 27-jarige Staton. De straf van Staton wordt op 4 augustus vastgelegd. Hij kan tot een jaar cel of een boete van 10.000 dollar krijgen. Ook vorig jaar werd er al een vrijwilliger van No More Deaths veroordeeld voor sluikstorten.
 
De desolate grensgebieden van Arizona maken deel uit van de belangrijkste route die Mexicaanse mensensmokkelaars kiezen om hun klanten naar de VS te brengen. Vaak laten ze hen aan hun lot over nadat ze de grens zijn overgestoken. De voorbije tien jaar zijn er meer dan vijfduizend migranten gestorven aan de grens tussen Mexico en de VS, en velen daarvan vonden hun einde in de woestijngebieden van Arizona.

No More Deaths probeert die tragedies te vermijden. Deze maand heeft de organisatie net als de vijf voorgaande jaren dicht bij de grens een kamp opgeslagen van waaruit dagelijks vrijwilligers uitzwermen om water en voedsel te verdelen langs veelgebruikte routes. Kruiken die ’s nachts leeggedronken worden, worden vervangen.

De migranten die het water vinden, dolen soms al drie of vier dagen rond door het gebied, zegt de 64-jargie Steve Jonston, een andere vrijwilliger van No More Deaths. Het water kan volgens hem hun leven redden. In de zomer loopt de temperaturen in de woestijn op tot 45 graden Celsius. “Walt Staton beboeten voor sluikstorten is te vergelijken met een ambulance op de bon zwaaien omdat die te snel rijdt”, vindt Jonston.

Andere oplossingen

Niet iedereen ziet dat zo. “Er zijn andere oplossingen”, zegt Michael Hawkes, de beheerder van het natuurreservaat Buenos Aires. “Zomaar kruiken neerzetten is net hetzelfde als afval achterlaten.” Volgens Hawkes maakt het afval dat wordt weggeworpen door de talloze migranten die door het gebied trekken, het moeilijk het 47.000 hectare grote gebied ongeschonden te houden. Hawkes ziet meer in de speciale bakens van de Grenswacht, die migranten in nood toelaten contact op te nemen. Toch heeft het reservaat een andere hulporganisatie toegelaten twee drinkplaatsen in te richten in het reservaat. Maar volgens Jonston is dat niet genoeg.

De hulpverleners moeten echt uitkijken. In 2005 werden Shanti Sellz en Daniel Strauss beschuldigd van mensensmokkel nadat ze een groep afgetakelde migranten naar een ziekenhuis hadden trachten te brengen. De aanklacht tegen hen werd later geseponeerd.

De hitte en het gebrek aan water zijn niet de enige gevaren die de migranten bedreigen. Boeven in de grensstreek zijn uit op het geld van de migranten. Vrouwelijke migranten worden vaak verkracht.

Minder migranten, meer doden

De Grenswacht in Tucson zegt dat het aantal arrestaties van illegale migranten dit jaar terugloopt in vergelijking met vorig jaar. Dat zou te wijten zijn aan de betere beveiliging van de grens. Maar in het grensgebied dat vanuit Tucson gecontroleerd wordt, zijn er dit jaar wel al 83 migranten gestorven, in vergelijking met 79 vorig jaar.

Volgens Robin Hoover, de voorzitter van Humane Borders, een andere hulporganisatie die water verdeelt langs de grens, dringt de scherpere beveiliging migranten naar steeds meer afgelegen gebieden, waar ze niet meer kunnen bereikt worden door hulpverleners.