VS en China ruziën over koersmanipulatie

Nieuws

VS en China ruziën over koersmanipulatie

Eli Clifton

18 maart 2010

De relaties tussen Beijing en Washington zijn de laatste maanden verre van vlekkeloos. Nu wil de Amerikaanse Senaat dat de regering-Obama de Chinese koersmanipulatie aanklaagt en desnoods eenzijdige sancties tegen de invoer van Chinese producten instelt.

Volgens de senatoren, zowel Republikeinen als Democraten, zijn stimulansen nodig voor een protectionistisch handelsbeleid, niet alleen als gevolg van de oneerlijke handelspraktijken van China, maar ook van de binnenlandse economische omstandigheden.
“We sturen de Chinese regering een signaal: als u zich niet aan de regels houdt waaraan iedereen zich moet houden, dan zullen we u verplichten”, zei senator Charles E. Schumer dinsdag bij de presentatie van een wetsvoorstel. “De Chinese koersmanipulatie zou zelfs in goede economische tijden onaanvaardbaar zijn. Wanneer de werkloosheid 10 procent bedraagt, kunnen we dit gewoon niet aanvaarden. We kunnen geen grotere stap ondernemen om banen te creëren in de VS, vooral in de industriesector, dan door de Chinese koersmanipulatie tegen te gaan.”
Maandag ondertekenden meer dan honderd Congresleden een brief waarin ze de regering van Barack Obama oproepen om China aan te klagen voor koersmanipulatie.

20 tot 40 procent ondergewaardeerd

Tweemaal per jaar publiceert het ministerie van Financiën een rapport met landen die de wisselkoers tussen hun eigen munt en de Amerikaanse dollar manipuleren om daar handelsvoordeel uit te halen. China was tot nog toe nooit op de lijst voorgekomen.
Volgens sommige rapporten onderwaardeert China zijn munt met 20 tot 40 procent. Econoom en Nobelprijswinnaar Paul Krugman stelde daarom zondag in de New York Times dat de VS een taks van 25 procent moet heffen op Chinese import.

Niet uitgesloten

De Chinese premier Wen Jiabao had tijdens een persconferentie zondag scherpe woorden voor Washington. Volgens hem is de verslechtering van de relaties tussen China en de VS de schuld van de regering-Obama omdat ze “de Chinese territoriale soevereiniteit heeft geschonden” door wapens te verkopen aan Taiwan en door de Dalai Lama te ontmoeten.
Wen ontkent dat renminbi ondergewaardeerd is. Maar het viel velen in Washington op dat de Chinese premier de mogelijkheid van een aanpassing niet expliciet uitsloot.
Een aanpassing op korte termijn is weinig waarschijnlijk, juist doordat de VS die aanpassing eisen, zegt onderzoeker Bonnie Glaser van het Centrum voor Strategische en Internationale Studies in Washington. De Chinezen houden er niet van iets onder buitenlandse druk te doen. “Als we kijken naar wat Wen Jiabao gezegd heeft op de persconferentie, dan wordt niets uitgesloten. Maar terzelfder tijd maken de sterke verklaringen hier en de brief van het Congres het bijzonder moeilijk voor de Chinezen om te zeggen: oké, omdat de VS druk uitoefenen, zullen we een aanpassing doen.”
China heeft de Amerikaanse multinationals deze week opgeroepen te helpen in de strijd tegen het “protectionisme” van Washington. En op 16 maart zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Handel aan de journalisten: “We hopen dat de Amerikaanse bedrijven in China hun eisen en standpunten bekend zullen maken in de VS, om zo de ontwikkeling van de wereldhandel mogelijk te maken en samen het handelsprotectionisme te bestrijden.”