VS gebruiken vredesgesprekken om taliban te verdelen

Nieuws

VS gebruiken vredesgesprekken om taliban te verdelen

Gareth Porter

01 juni 2011

Gelekte rapporten over een aantal ontmoetingen tussen Amerikaanse functionarissen en een talibanonderhandelaar die dicht bij talibanleider Mullah Omar staat, lijken op vorderingen te wijzen in een mogelijk akkoord over het conflict in Afghanistan. Maar in feite zijn de gesprekken onderdeel van de strategie van de regering van president Barack Obama om de talibanleiding onder druk te zetten en verdeeldheid te zaaien, zeggen waarnemers.

Hoge regeringsfunctionarissen in Washington hopen dat de gesprekken verdeeldheid zaaien tussen de taliban en hun Pakistaanse bondgenoten, en dat de voorwaarde van de taliban dat de Verenigde Staten zich moeten terugtrekken, op losse schroeven komt te staan.

Verkennende gesprekken

Afghaanse en Duitse functionarissen hebben in de Washington Post en Der Spiegel gezegd dat de Amerikanen in Qatar drie keer gesproken hebben met Tayyeb Agha, een rechterhand van talibanleider Mullah Omar. De Afghaanse regering is volledig ingelicht over die “verkennende gesprekken”, maar Pakistaanse functionarissen kregen er niets over te horen.

De strategie werd voor het eerst zichtbaar toen de Britse speciale vertegenwoordiger voor Afghanistan en Pakistan, Mark Sedwill, vorige week een bezoek bracht aan Pakistan. Sedwill verklaarde tegenover journalisten dat de talibanleiding “met volledige steun van de VS met diverse partijen in gesprek is, met als enige doel om van binnenuit, zonder betrokkenheid van buitenlandse spelers, een oplossing te vinden voor Afghanistan.”

Daarmee tartte hij bewust de Pakistaanse militaire leiding en de Pakistaanse regering, die zich er in het verleden over beklaagden dat ze niets te horen kregen over contacten met de taliban. Sedwills doordacht geformuleerde woorden wijzen erop dat de gesprekken met de taliban zich - zonder betrokkenheid van Pakistan - ontwikkelen in de richting van een akkoord tussen de taliban en de Afghaanse regering van president Hamid Karzai.

Voor de taliban staan diverse kanalen open, zei Sedwill, en niemand is precies op de hoogte van de inhoud van de gesprekken. Een opmerking die duidelijk bedoeld was om de indruk te wekken dat de taliban al bezig zijn met geheime gesprekken met Karzai.

De Britse afgevaardigde zei dat hij dit “speciale bericht” overbracht van de Britse regering en dat hij hoopte dat de Pakistanen het “goed zouden begrijpen.”

Harde taal

Met die ongebruikelijk harde en zelfs neerbuigende taal brachten de VS en Groot-Brittannië  de boodschap over dat ze Pakistan buiten diplomatieke acties willen houden, ondanks eerdere beloften dat Pakistan volledig betrokken zou worden bij het vredesproces.

De nieuwe strategie is er duidelijk op gericht om de spanningen tussen de taliban en de Pakistaanse leger aan te wakkeren. Die hebben allebei baat bij een oplossing in Afghanistan die leidt tot grotere invloed van de taliban, maar de talibanleiders willen liever niet afhankelijk zijn van Pakistan.

Het Pakistaanse leger zou zich volgens waarnemers zorgen maken over een akkoord tussen de taliban en Karzai dat ten koste van Pakistan gaat. Het is algemeen bekend dat de taliban liever vanuit een kantoor buiten Pakistan, zonder directe Pakistaanse invloed, onderhandelen.

Zwarte lijst

De gesprekken tussen de VS en de taliban lijken echter niet volledig in overeenstemming met de lijn die bondgenoot Groot-Brittannië zo agressief voorstaat. Ook is het niet waarschijnlijk dat de taliban Pakistan geheel uitsluiten bij gesprekken met de VS en Karzai.

De VS weigeren nog steeds om de taliban een kantoor in Turkije of elders aan te bieden. In plaats daarvan stelde Sedwill vorige week in Islamabad dat die concessie, net als het verwijderen van de talibanleiders van de “zwarte lijst” van de Verenigde Naties, alleen gedaan wordt in ruil voor “vertrouwenwekkende maatregelen” van de kant van de taliban.

De meest waarschijnlijk concessie van de kant van de taliban is in te stemmen met formele besprekingen met het regime van Karzai. Een Amerikaanse functionaris, Karen DeYoung, zei onlangs tegen de Washington Post dat de taliban “moeten spreken met zowel de Afghanen als de Amerikanen.” De regering-Obama eist dat die gesprekken geleid worden door Afghanistan.