VS maken handelsakkoorden groen

Nieuws

VS maken handelsakkoorden groen

Ellen Massey en Eli Clifton

15 mei 2007

De VS gaan internationale standaarden voor arbeid en milieu opnemen in internationale handelsakkoorden. De Amerikaanse zakenwereld reageert gemengd. Sommige Amerikaanse industrieconcerns zijn vóór omdat ze geloven dat het aantal akkoorden zal toenemen, anderen vrezen dat het de vrijhandel zal afremmen.

Het nieuwe beleid dicteert dat afdwingbare arbeidswetten moeten worden opgenomen in de tekst van de toekomstige handelsakkoorden. Die wetten moeten het vakbondsrecht van buitenlandse werknemers beschermen en dwangarbeid, kinderarbeid en discriminatie op de werkvloer verbieden. De handelspartners moeten ook de bestaande milieuwetten en een reeks internationale milieuakkoorden naleven.
Het nieuwe beleid is het eerste compromis tussen Republikeinen en Democraten sinds de Democraten in januari de controle verwierven over het Congres. Het zal meteen van invloed zijn op de lopende onderhandelingen met Peru, Panama, Colombia en Zuid-Korea.
Doorbraak
De grootste vakbondfederatie van de VS, de AFL-CIO, is blij met de opname van de arbeids- en milieustandaarden. Ze zijn wel misnoegd dat het beleid ook vrij baan geeft aan een vernieuwing van de zogenaamde Fast Track Trade Authority van de Amerikaanse president. Die laat de president toe vrijhandelsakkoorden te bedingen die het Congres kan goedkeuren of afwijzen, maar niet amenderen. Bush’ Fast Track Trade Authority loopt eind juni af.
“Goed voor de zakenwereld, voor consumenten, arbeiders en boeren”, reageert Jim Owens, voorzitter en CEO van Caterpillar Inc. en medevoorzitter van de International Trade and Investment Task Force, een overleggroep uit de zakenwereld.
“Een belangrijke doorbraak” die een nieuwe impuls zal geven aan de Doha-onderhandelingen over multilaterale akkoorden binnen de Wereldhandelsorganisatie”, zegt de National Retail Federation (NRF), de grootste federatie van detailhandelaars ter wereld.
Onze leiders geven het signaal dat Amerika klaar is om te leiden op vlak van handel”, zegt Scott Miller, hoofd wereldhandelsbeleid van Procter & Gamble en medevoorzitter van de Amerikaanse ‘Business Coalition for Doha’.

Bezorgdheid

De National Association of Manufacturers (NAM), een industriële handelsfederatie, is bezorgd dat het beleid de intellectuele eigendomsrechten onvoldoende beschermt. Het nieuwe akkoord beperkt de mate waarin farmaceutische bedrijven hun monopolie op aidsremmers kunnen uitbreiden, hoewel niet in die mate dat activisten ermee tevreden gesteld zijn.
De machtige Amerikaanse Kamer van Koophandel wil dat de voorzieningen over intellectueel eigendomsrecht worden herbezien als het Congres en de regering-Bush de hernieuwing van de Fast Track Trade Authority bekijken. De Kamer zegt ook te hopen dat de voorzieningen over arbeid en milieu niet zullen leiden tot protectionisme en belemmering van de vrijhandel.