VS ontwikkelen supersnelle aanvalsraket
Joke Droeshout
09 april 2010
Terwijl Amerika en Rusland een akkoord voor de reductie van kernwapens ondertekenen, ontwikkelt het Pentagon conventionele raketten die in minder dan een uur overal in de wereld kunnen toeslaan.
Op donderdag 8 april ondertekenden de Amerikaanse president Barack Obama en de Russische president Dmitri Medvedev in Praag een akkoord om het aantal nucleaire wapens af te bouwen.
Ondertussen wordt op Amerikaanse bodem een nieuwe categorie conventionele ballistische raketten ontwikkeld, genaamd Prompt Global Strike. Dat schrijft The Independent. Het zijn niet-nucleaire raketten waarvan de baan tijdens de vlucht niet meer geregeld kan worden.
Nieuwe afschrikmethode
De voormalige president Bush lanceerde het plan voor deze intercontinentale raketten in 1990. Militaire bestuurders van de Verenigde Staten zeggen dat ze nodig zijn als nieuwe afschrikmethode voor terroristische netwerken of andere tegenstanders. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk toe te slaan vanop Amerikaans terrein naar elke regio in de wereld bij een conflict of noodgeval.
‘De mogelijkheid om ons te verdedigen met een aangepaste raket, stelt ons in staat om de rol van nucleaire wapens te reduceren’, zei vicepresident Joe Biden in een speech in februari. ‘Met deze moderne capaciteiten zullen wij onmiskenbaar sterk blijven, zelfs na grote nucleaire inkrimping.’
Ongenoegen Rusland
Het onderwerp zorgt echter wel voor protest op het Russische front. ‘Wereldstaten zullen het niet accepteren dat nucleaire wapens verdwijnen, en dat bepaalde leden van de internationale gemeenschap tegelijkertijd wapens bezitten die even destabiliserend zijn’, zegt de voormalige Russische minister Sergei Lavrov.
Kans op ongelukken
Russische diplomaten voorspellen dat het een niet-nucleaire wapenstrijd kan worden en dat het de langetermijnvisie van Obama om de nucleaire wapens uit de wereld te halen in gevaar kan brengen.
Omdat de raket in minder dan een uur zijn doel kan treffen, zou er te weinig tijd zijn om de situatie goed te evalueren of te herzien, waardoor er kans is op ongelukken.
Daarnaast bestaat ook het risico dat Rusland of China de lancering van een conventionele raket kunnen interpreteren als een nucleaire aanval. Rusland, dat na de reductie van nucleaire wapens nog voldoende macht zal hebben, zou zich hierop kunnen reageren door kernwapens te gebruiken.
Maar Amerika houdt Rusland toch liever te vriend. Daarom zorgt de Amerikaanse luchtmacht Air Force ervoor dat de conventionele raketten lager in de ruimte worden afgeschoten dan nucleaire raketten. Zo kunnen ze worden opgespoord door Russische waarschuwingsradars. Militaire bestuurders van de VS hebben zelfs gezegd dat ze Russische inspecteurs zouden toelaten, of dat ze Moskou zouden waarschuwen bij een eventuele aanval op een derde partij.
‘De mogelijkheid om ons te verdedigen met een aangepaste raket, stelt ons in staat om de rol van nucleaire wapens te reduceren.’
Zestig jaar nucleair
De VS gebruiken als zestig jaar nucleaire wapens om anderen af te schrikken. Die strategie werkte bijvoorbeeld goed tijdens de Koude Oorlog, maar nu zeggen militaire leiders dat andere krachtige wapens nodig zijn, vooral omdat tegenstanders nu aannemen dat Amerika geen nucleaire aanval meer zal uitvoeren. Zo beloofde het Pentagon om geen nucleaire aanvallen meer te plannen tegen landen die zelf geen atoomwapens bezitten.
In 2015 zou de nieuwe raket moeten klaar zijn. President Obama verhoogde sinds vorig jaar het budget voor het programma Prompt Global Strike, zodat de raket sneller klaar is. Het eerste prototype zou volgende maand getest worden.