VS overwegen productie nieuwe antipersoonsmijnen

Nieuws

VS overwegen productie nieuwe antipersoonsmijnen

Isaac Baker

04 augustus 2005

Het Pentagon heeft een verzoek ingediend voor 1,3 miljard dollar voor de productie van antipersoonsmijnen. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Volgens de organisatie zijn de plannen in strijd met het zowel het internationale beleid als het eerdere Amerikaanse beleid ten aanzien van de wapens.

Het Pentagon vraagt geld voor de productie van een nieuw type antipersoonsmijn, de Spider, en voor een ander mijnsysteem, het Intelligent Munitions System. Dat zegt Human Rights Watch in een gisteren (woensdag) verschenen rapport.

De VS hebben geen antipersoonsmijnen meer gebruikt sinds de Golfoorlog in 1991. Toen verspreidden ze 100.000 landmijnen over Irak en Koeweit. Een jaar later tekende toenmalig president George H.W. Bush een moratorium tegen de export van alle typen antipersoonsmijnen. In 1994 pleitte Amerika voor de geleidelijke eliminatie van alle antipersoonsmijnen en in 1996 zei toenmalig president Bill Clinton voorstander te zijn van een wereldwijde overeenkomst tegen het gebruik van antipersoonsmijnen”.

Amerika produceerde de laatste mijnen in 1997, maar heeft nog steeds niet het Verdrag van Ottawa ondertekend. Dat verdrag uit 1997 verbiedt het gebruik, de productie, export en opslag van antipersoonsmijnen. Het is inmiddels door 145 landen geratificeerd. België was het eerste land ter wereld dat nationale wetgeving uitvaardigde tegen antipersoonsmijnen en ook een van de eerste ondertekenaars van het verdrag.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei vorig jaar in een verklaring dat Amerika het Verdrag van Ottawa niet zal ratificeren, omdat dat zou betekenen dat de militaire capaciteit van het land vermindert. Landmijnen zijn nog steeds belangrijk als het gaat om het beschermen van Amerikaanse troepen bij militaire operaties. Er zijn geen andere wapens beschikbaar die de rol van landmijnen kunnen overnemen, aldus het ministerie.

Het Pentagon heeft tot nu bevestigd noch ontkend dat Amerika in mei van dit jaar begonnen is met de aanleg van een antipersoonsmijnensysteem in Irak. Het zou gaan om 25 systemen met landmijnen die op afstand tot ontploffing gebracht kunnen worden.

De 145 landen die het Verdrag van Ottawa geratificeerd hebben, mogen geen hulp bieden aan landen die de voorwaarden in het verdrag schenden. Dat betekent dat bondgenoten van Amerika in Irak en Afghanistan, waaronder Nederland, het risico lopen dat ze het verdrag schenden door deel te nemen aan militaire operaties waarbij landmijnen worden gebruikt.

In december neemt het Pentagon een officieel besluit over de productie van de nieuwe landmijnen. Als dat besluit positief uitvalt, zullen de eerste Spidermijnen naar verwachting in 2007 geproduceerd worden.

Volgens HRW verminken of doden landmijnen wekelijks 500 mensen, voor het merendeel burgers. (JS/ADR)