VS ratificeren kinderrechtenconventie "misschien in 2011"

Nieuws

VS ratificeren kinderrechtenconventie "misschien in 2011"

Thalif Deen

16 november 2009

Amerikaanse kinderrechtenorganisaties zijn "voorzichtig optimistisch" dat de Verenigde Staten binnen afzienbare tijd de VN-conventie over de Rechten van het Kind zullen ratificeren. 193 landen hebben dat al gedaan; alleen de VS en Somalië hebben het twintig jaar oude verdrag nog niet in hun eigen wetgeving opgenomen.

Volgens Meg Gardinier, de voorzitter van de Amerikaanse campagne om de VS het verdrag te doen ratificeren, werkt de regering aan plannen om de procedure tegen 2011 rond te hebben. Maar de VS moeten ook nog de Conventie voor de Eliminatie van alle Vormen van Discriminatie tegen Vrouwen ratificeren, een nog tien jaar ouder verdrag waar de VS als enige grote land op zich laten wachten. Die ratificatie zou prioriteit hebben. Voorlopig wordt de Amerikaanse Senaat, waar de ratificatie gebeurt, overigens helemaal in beslag genomen door de hervorming van de gezondheidszorg en wetgeving rond de klimaatverandering. 
De kinderrechtenconventie werd op 20 november 1989 unaniem goedgekeurd door de Verenigde Naties. Het verdrag erkent het recht van kinderen om zich ten volle te ontplooien en schrijft staten voor hun jongste inwoners te beschermen tegen misbruik, uitbuiting en geweld.
De Republikeinse meerderheid onder George W. Bush, de vorige president van de VS, stond afkerig tegenover internationale verdragen. Tegenstanders van de kinderrechtenconventie in de VS vrezen dat het verdrag onder meer abortus zal vergemakkelijken, de toegang voor jongeren tot pornografie kan vergemakkelijken en kinderen de kans biedt hun ouders voor de rechter te slepen.
Maar Barack Obama laat een ander geluid horen. “Het is gênant dat we ons in het gezelschap van Somalië bevinden, een wetteloos land”, liet Obama tijdens zijn verkiezingscampagne optekenen. Volgens Obama moeten de VS het verdrag ook ratificeren om opnieuw een leidende rol te gaan spelen in het internationale mensenrechtendebat.