VS willen bezuinigen op VN-steun voor Palestijnen

Nieuws

VS willen bezuinigen op VN-steun voor Palestijnen

Thalif Deen

01 december 2005

Als het aan de Verenigde Staten ligt, krijgen de Palestijnen minder steun van de Verenigde Naties. In het kader van de hervorming van de Verenigde Naties willen de VS bezuinigen op een aantal programma's, of ze helemaal schrappen. De programma’s zouden verouderd en duur zijn.

De Amerikaanse poging om de Palestijnse programma’s te schrappen, komt voort uit een breder plan om verouderde programma’s af te schaffen en zo te kunnen snoeien in het VN-budget. Organen die onder vuur liggen, zijn de VN-Divisie voor Palestijnse Rechten en twee comités die in de jaren zeventig werden opgericht: het Comité voor de Uitoefening van Onvervreemdbare Rechten van de Palestijnen en het Speciale Comité voor Onderzoek naar Israëlische Praktijken in de Bezette Gebieden.

Protest alom van de Palestijnse delegatie bij de VN (Permanent Observer Mission of Palestine), de Arabische Liga en de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC). Er is een samenzwering gaande om via het VN-Secretariaat af te komen van bepaalde programma’s voor Palestijnen, zegt de Palestijnse ambassadeur bij de VN, Riyad Mansour.

Mansour zegt dat hij daarover vorige week tijdens een besloten vergadering van de G77, een groep van 77 ontwikkelingslanden, heeft gesproken met VN-secretaris-generaal Kofi Annan. “Deze programma’s moeten blijven bestaan tot het einde van de Israëlische bezetting, zou hij tegen Annan hebben gezegd. En ook dat de programma’s jaarlijks op democratische wijze geëvalueerd worden door de Algemene Vergadering. We moeten niet toestaan dat iemand een wig drijft tussen de secretaris-generaal en de Algemene Vergadering, aldus Mansour. Annan zou de afgevaardigden van de G77 verzekerd hebben dat het aan de lidstaten is om te besluiten welke programma’s moeten blijven en welke verdwijnen.

Een krant in New York citeerde onlangs de Amerikaanse ambassadeur John Bolton, die zegt dat de VS het VN-budget voor 2006 en 2007 niet zullen goedkeuren, tenzij de VN drastisch hervormd worden. Onder die hervorming valt ook de afschaffing van verouderde missies.

Volgens een Arabische diplomaat is verouderde missies synoniem voor Palestijnse programma’s. Hij zegt dat het voorstel voor afschaffing van de VN-Divisie voor Palestijnse Rechten en de inkrimping van de twee comités die zich bezighouden met Palestijnse kwesties, door twee landen aangemoedigd wordt: Israël en de VS.

Ik vermoed dat kostenbesparing bij deze voorstellen het minst belangrijke argument is, zegt Mouin Rabbani, redacteur van Middle East Report in Washington. Hij zegt dat er al sinds de oprichting van de staat Israël een min of meer consistent beleid gevoerd wordt door Israël, namelijk dat de VN zich niet te veel met de Palestijnse kwestie moeten bemoeien. Dat blijkt onder meer uit de systematische Israëlische weigering om het Speciale Comité voor Onderzoek naar Israëlische Praktijken in Bezette Gebieden toe te laten op de Westelijke Jordaanoever en in de Gaza-strook.

Die weigering zorgde internationaal nauwelijks voor ophef, terwijl Arabische landen gedwongen worden zich aan veel intensievere VN-inspecties te onderwerpen, constateert Rabbani. Voor Syrië dreigen sancties van de VN-Veiligheidsraad, als dat land niet meewerkt aan een VN-onderzoek naar de moord op oud-premier Rafik Hariri, een Syrische burger. Terwijl de VN geen onderzoek deed naar acties van het Israëlische leger in een vluchtelingenkamp in Jenin in 2002. Het Israëlische leger zou in dat vluchtelingenkamp volgens ooggetuigen een slachtpartij hebben aangericht.

Rabbani zegt dat Annans voorganger, Boutros Boutros-Ghali, zijn lot min of meer bezegelde nadat hij een VN-rapport over de Israëlische aanval op basis van de VN-vredesmacht UNIFIL in Kana (Libanon) publiceerde. Na die aanval in 1996, waarbij meer dan honderd Libanese burgers omkwamen, volgde geen enkele sanctie.

Rabbani zegt dat het in ieder geval sinds de jaren negentig Amerikaans beleid is dat de VN zich afzijdig moeten houden van het Israëlisch-Palestijnse conflict. De Verenigde Naties worden meer marginaal en irrelevant als het gaat om de Palestijns-Israëlische kwestie. Dat is niet onbelangrijk om te beseffen, gezien de historische rol van de VN in dit conflict. (JS/ADR)