VS zien groeiend drugsprobleem in Venezuela

Nieuws

VS zien groeiend drugsprobleem in Venezuela

Danielle Kurtzleben en Ali Gharib

21 juli 2009

Corruptie en de weigering om samen te werken met de Verenigde Staten maken het drugsprobleem in Venezuela snel erger, zo stelt een nieuw rapport van het Amerikaanse Congres. Het rapport dat maandag werd voorgesteld door het Government Accountability Office (GAO) kan de relaties tussen beide landen, die ietwat verbeterd leken na het aantreden van Obama, opnieuw verzieken.

Volgens de auteurs wordt de vooruitgang die geboekt werd met het “Plan Colombia”, waarin zes miljard dollar gepompt werd in een betere veiligheidssituatie voor Colombia, voor een deel teniet gedaan door “het lakse beleid” van Caracas.

“Volgens Amerikaanse ambtenaren draagt de hoge mate van corruptie binnen de Venezolaanse regering, het leger en andere veiligheidsdiensten bij aan die permissieve omgeving”, stelt het rapport. De tweeduizend kilometer lange grens tussen Venezuela en Colombia vormt al lang een geliefkoosde route voor Colombiaanse drugssmokkelaars, maar tussen 2004 en 2007 steeg het totale verkeer aan drugs van 60 ton naar 260 ton, stelt de GAO.

“Hypocriet”

De Venezolaanse president Hugo Chavez heeft de studie, die al deels uitgelekt was, veroordeeld. Hij beschuldigt de Verenigde Staten van hypocrisie omdat de drugstrafiek gevoed wordt door de grote vraag vanuit de VS.

“Dit is een moeilijk thema voor de VS om Latijns-Amerika de les te spellen, omdat de VS hun werk niet gedaan hebben”, zegt ook Michael Shifter van de denktank Inter-American Dialogue (IAD). “De vraag is er, en de ordediensten schieten tekort. Ook de VS verdient dus kritiek.”

In het verleden hebben de VS en Venezuela samengewerkt in de strijd tegen drugs, maar naarmate de betrekkingen slechter werden, ging ook die samenwerking achteruit. Het dieptepunt kwam in 2005, toen Chavez medewerkers van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA beschuldigde van spionage en ze het land uitzette.

Volgens Chavez gaat de strijd ook zonder hulp van de VS door, maar het rapport denkt daar anders over. De Venezolaanse drugsbestrijders zouden smeergeld aanvaarden om een oogje dicht te knijpen, en in beslag genomen drugs zouden soms hun weg terugvinden naar de markt.

Volgens het Drugs- en Criminaliteitbureau van de Verenigde Naties (UNODC), viel de in beslag genomen hoeveelheid inderdaad terug van 59 ton in 2005 tot minder dan 32 ton in 2007.

Maar de sterkste beschuldiging in het rapport is dat Venezuela een “levenslijn” vormt voor het Farc en andere rebellen in Colombia. “Door ervoor te zorgen dat gewapende groepen op vrije voeten blijven en door materiële steun te voorzien, heeft Venezuela een levenslijn opgezet voor de Colombiaanse illegale gewapende groepen. Het bestaan van die groepen bedreigt de vorderingen die Colombia met de hulp van de VS op het vlak van veiligheid geboekt heeft.”

Mexico achterna

Volgens Adam Isaacson, een deskundige voor Latijns-Amerika in bij het Centrum voor Internationaal Beleid, moet Venezuela het rapport niet zomaar afdoen als laster. “Venezuela heeft een snel groeiend probleem, en het wil zelfs niet praten met de DEA”, zegt hij. “Maar het land moet zich terecht zorgen maken. Als er zoveel cocaïne door een land gaat, dat riskeer je hetzelfde lot als Mexico, met machtige georganiseerde misdaad en geweld. Geen enkele leider wil zoiets.”

Volgens Isaacson is Venezuela niet zozeer een handlanger van de drugskoeriers, maar heeft het niet de capaciteit om ertegen op te treden. “We hebben het zien gebeuren in Colombia, Mexico en Centraal-Amerika”, zegt hij. “Een land dat niet in staat is om de drugshandel te bestrijden, wordt gewoon onder de voet gelopen. Dat is wat zou kunnen gebeuren met Venezuela.”