Ontdekking kan zoektocht naar manieren om CO2 uit atmosfeer te halen versnellen

Vulkanische microbe blijkt CO2-veelvraat

Joe / Pixabay (CC0)

De microbe werd ontdekt nabij onderzeese rookpluimen rond het Italiaanse eiland Vulcano, waar het water erg veel CO2 bevat. De bacterie blijkt in vergelijking met andere organismen, CO2 bijzonder snel af te breken en om te zetten in biomassa.

In warmwaterbronnen is een microbe ontdekt die bijzonder snel CO2 omzet in biomassa. Wetenschappers hopen de microbe in te zetten om broeikasgassen uit de atmosfeer te halen. 

In de strijd tegen de klimaatverandering is het in de eerste plaats van belang om de uitstoot van CO2 te beperken. Maar veel wetenschappers zijn het erover eens dat dat niet zal volstaan: om de ergste gevolgen van de klimaatcrisis te vermijden, zal er ook CO2 uit de atmosfeer gehaald moeten worden. 

Er wordt dan ook volop gezocht naar manieren om dat te doen, met wisselend succes. De ontdekking van een CO2-etende bacterie in Italië kan het proces in een stroomversnelling brengen, denken wetenschappers. 

Vulkanische rookpluimen

De microbe werd ontdekt nabij onderzeese rookpluimen rond het Italiaanse eiland Vulcano, waar het water erg veel CO2 bevat. De bacterie blijkt in vergelijking met andere organismen, CO2 bijzonder snel af te breken en om te zetten in biomassa.

‘Deze bacteriën gedijen van nature in de vulkanische rookpluimen en maken er efficiënt gebruik van de overdaad aan CO2’, legt Max Schubert van de Universiteit van Harvard uit. ‘In vergelijking met de snelst groeiende cyanobacteriën die we kennen, blijken ze efficiënter in de opslag van CO2, en dat onder verschillende omstandigheden.’

Nog een belangrijke eigenschap van de bacteriën is dat ze zinken in water, wat hen interessant maakt voor de opslag van CO2 in de diepzee. Uit eerste tests blijkt ook dat ze gebruikt kunnen worden om waardevolle grondstoffen te maken, zoals bioplastic. 

Het team heeft inmiddels ook al warmwaterbronnen in de Rocky Mountains in de VS verkend, waar de CO2-concentraties nog hoger zijn. De resultaten van dat onderzoek worden nog geanalyseerd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.