Washington keurt Egyptische veroordeling ngo's af

Nieuws

Washington keurt Egyptische veroordeling ngo's af

Cydney Hargis

06 juni 2013

De veroordeling van 43 organisaties en 16 Amerikaanse burgers door een Egyptische rechtbank wordt wereldwijd op afkeuring onthaald. De VS dreigen meer dan een miljard dollar aan militaire steun in te houden.

Het vonnis is het gevolg van een campagne in december 2011 door het toenmalige militaire bewind in Egypte, dat binnenviel in de kantoren van de organisaties en medewerkers aanklaagde voor het gerecht. Die acht de verdachten nu schuldig aan illegaal gebruik van buitenlandse fondsen en vordert de sluiting van het kantoor in Egypte van het Freedom House, het National Democratic Institute en het International Center for Journalists.

Alle Amerikaanse beschuldigden verlieten Egypte voor de start van het proces, behalve Robert Becker, een voormalige medewerker van het National Democratic Institute (NDI). Maar enkele uren na het vonnis ging ook hij met tegenzin in ballingschap.

“Dit vonnis druist in tegen de universele principes van de vrijheid van vereniging en het is incompatibel met de democratische transitie”, liet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken weten in een reactie. “Ik dring er bij de Egyptische regering op aan om samen te werken met organisaties om zo tegemoet te komen aan de democratische aspiraties van de Egyptische bevolking, zoals gegarandeerd is in de nieuwe grondwet.”

Maar die reactie gaat voor een aantal ngo’s lang niet ver genoeg. “De verklaring had zeker sterker gekund”, zegt Charles Dunne, directeur voor Freedom House in het Midden-Oosten. “Ze roept de Egyptische overheid op om samen te werken met de maatschappelijke organisaties, terwijl die volop bezig is met een campagne om die organisaties te vernietigen. Dat is niet de juiste toon.”

Niet onbesproken

Recent nog stelde de regering van president Mohamed Morsi een bijzonder strenge wet voor die niet-gouvernementele organisaties de facto onder staatscontrole zou plaatsen. Maar wat de organisaties betreft die nu veroordeeld zijn, lijkt hun geschiedenis de scepsis van de Egyptische overheid te verklaren. Vier van de organisaties hebben banden met het National Endowment for Democracy (NED), een quasi-overheidsorganisatie in de VS, een instelling die tijdens de Koude Oorlog anticommunistische groepen sponsorde.

In de voorbije jaren klaagden onder meer Chili, Nicaragua, Panama en Costa Rica over de rol van het National Endowment for Democratie bij verkiezingen. De groep kreeg vorig jaar nog 118 miljoen dollar van het Amerikaanse Congres.

Het International Republican Institute (IRI) en het National Democratic Institute (NDI) behoren tot de kern van de organisatie, terwijl het Freedom House en het International Center for Journalists  financiële steun krijgen.