Washington richt 'weapons of mass deception' op Zuid-Amerikaanse watermarkt

Nieuws

Washington richt 'weapons of mass deception' op Zuid-Amerikaanse watermarkt

Marcela Valente

18 februari 2004

Volgens de Amerikaanse en Israëlische inlichtingendiensten dreigt het drielandenpunt tussen Argentinië, Paraguay en Brazilië een actieterrein te worden voor terreurgroepen die banden hebben met al Qaeda. Onzin, zeggen lokale actiegroepen, de VS zoeken een excuus om hun militaire aanwezigheid in de regio op te voeren. Amerikaanse nutsbedrijven zouden hun zinnen zetten op de uitzonderlijke zoetwatervoorraden in de regio.

De jongste weken verschijnen er in de Amerikaanse en Israëlische pers regelmatig berichten over de aanwezigheid van al Qaeda in de drielandenregio tussen Argentinië, Paraguay en Brazilië. Op 10 februari liet het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat het “geloofwaardige informatie” heeft dat terroristen er voet aan de grond proberen te krijgen. Hoewel het persbericht enkel fondsenwerving voor Hamas en Hezbollah noemt, overweegt Washington kennelijk wel om in te grijpen. “De drielandenregio is reeds lang van belang voor de VS en we hebben multilaterale en bilaterale initiatieven genomen om de ware aard van de dreiging te begrijpen en antiterreurmaatregelen te nemen”.

De Amerikaanse inlichtingendiensten houden de drielandenregio al jaren in de gaten. In de jaren negentig bracht de CIA rapporten uit over de aanwezigheid van terreurgroepen na twee aanslagen op joodse doelwitten in Buenos Aires in 1992 en 1994 waarbij in totaal 110 mensen omkwamen.

Maatschappelijke organisaties in de regio zijn bang dat Washington zijn militaire aanwezigheid in Puerto Iguazú, Foz do Iguazú (Brazilië) en Ciudad del Este (Paraguay) wil versterken. “Kijk naar de puinhoop waartoe de rapporten van de inlichtingendiensten over Irak hebben geleid. Nu proberen ze hetzelfde te doen voor de drielandenregio: via de pers een vijandbeeld creëren met de bedoeling om de bodemrijkdommen in de regio te controleren,” zegt Migul Serdiuk. Hij is één van de organisatoren van een Regionaal Sociaal Forum dat in juni over het thema gehouden wordt. Het evenement wordt één van de vele regionale varianten van het Wereld Sociaal Forum, de jaarlijkse hoogmis van de andersglobalistische beweging.

De bodemschat in kwestie is het Guaraní-zoetwaterbekken. Sommige ngo’s, milieugroepen en vakbonden in Argentinië, Paraguay en Brazilië vrezen dat de immense zoetwatervoorraad in de ondergrond de inzet zal worden van een opbod tussen transnationale nutsbedrijven. De Guaraní strekt is met 45.000 kubieke kilometer de grootste ondergrondse zoetwatervoorraad in Zuid-Amerika en misschien wel de wereld. De exploitatie ervan is bijzonder makkelijk en winstgevend, want het ondergronds water komt door de druk komt het water vanzelf naar boven.

De klokkenluiders wijzen op de vrijmaking van de Zuid-Amerikaanse water- en energiemarkt na 2005, wanneer de pan-Amerikaanse Vrijhandelszone FTAA van start gaat. Dat vrijhandelsverdrag zal zorgen voor een slag om de watervoorziening, zeggen de ngo’s, net zoals het NAFTA-verdrag (het kleine broertje van de FTAA) in Canada, de VS en Mexico.

De FTAA wordt één van de centrale thema’s van het Regionaal Sociaal Forum dat van 25 tot 27 juni doorgaat in Puerto Iguazú. Het lot van het Guaraní-zoetwaterbekken zal er ruim aan bod komen, ook vanuit ecologisch oogpunt. Volgens milieugroepen raakt de zoetwatervoorraad stilaan gevaarlijk vervuild door de landbouw en het afvalwater uit de steden. De vier landen die de Guaraní delen (Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay) hebben een internationaal conservatieplan klaar om de belangrijke watervoorraad te beschermen. Dat zal 27 miljoen dollar kosten, waarvan 13 miljoen geleverd wordt door de Wereldbank.

“De bedoeling van internationale acties als het Regionaal Sociaal Forum van de Drielandenregio is regeringen onder druk zetten om te vermijden dat ze de watervoorziening uit handen geven.” Want dat betekent onbetaalbare facturen voor de armen, zegt Serdiuk. De organisator van het RSF gelooft dat hij duizenden deelnemers kan lokken. Aan een voorbereidende vergadering in Puerto Iguazú in januari namen 70 organisaties uit Argentinië, Brazilië, Paraguay, Chili, Colombia, Zweden en de VS deel. “Het wordt moeilijk om iedereen te huisvesten in Puerto Iguazú, maar iedereen is het erover eens dat het forum moet doorgaan in het oog van de storm.”