Onderzoek bevestigt nood aan sociaal klimaatbeleid
We minimaliseren de CO2-afdruk van de rijken en overschatten die van armste mensen
De CO2-voetafdruk van de rijkste mensen in de samenleving wordt sterk onderschat door alle lagen van de samenleving. Tegelijk wordt de klimaatafdruk van de armste mensen overschat. Dat blijkt uit onderzoek van verschillende universiteiten.
Over onze klimaatafdruk bestaan al langer grote misverstanden: we overschatten de impact van afval sorteren of het licht uitdoen, terwijl we de impact van rood vlees eten of vliegreizen liever minimaliseren.
De universiteiten van Cambridge en Basel wilden weten of die misverstanden ook bestaan tussen verschillende mensen in de maatschappij, en specifiek tussen grootverdieners en minder rijke mensen. Samen met de Copenhagen Business School hebben ze daarom vierduizend mensen bevraagd uit Denemarken, India, Nigeria en de VS.
Rijkste uitstoot onderschat
Ondanks de erg verschillende landen op het vlak van welvaart en levensstijl, komt een duidelijke constante naar voren: de werkelijke klimaatafdruk wordt helemaal verkeerd ingeschat. De overgrote meerderheid van de deelnemers overschatte de gemiddelde CO2-voetafdruk van de armste helft van de bevolking. De impact van de rijkste 10 procent uit de bevolking werd dan weer sterk onderschat.
Nadat ze op hun misvatting gewezen werden, vonden de meeste respondenten de werkelijke uitstootverschillen oneerlijk, met name in Denemarken en de VS.
Beleid op maat
Volgens de onderzoekers hebben de resultaten belang voor de strijd tegen de klimaatverandering. ‘Klimaatbeleid reflecteert vaak de belangen van de rijksten in de samenleving, door hun grotere financiële en politieke invloed’, zegt Ramit Debnath, assistent-hoogleraar aan de Universiteit van Cambridge. ‘Zelden is er sprake van fundamentele veranderingen in hun levensstijl of sociale status.’
Een groter bewustzijn en debat over de ongelijkheid in persoonlijke klimaatafdruk kan helpen om de politieke druk op te voeren om die ongelijkheid aan te pakken en klimaatoplossingen te ontwikkelen die voor iedereen werken, besluiten de onderzoekers.