Welles-nietes rond Dexiakredieten in kolonies
12 mei 2010
Hoewel Jean-Luc Dehaene, voorzitter van Dexia, tijdens de Algemene Vergadering van 13 mei 2009 verklaarde dat Dexia Israël sinds juni 2008 geen kredieten meer heeft toegekend aan nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, blijkt een Israëlische kolonie op 31 mei 2009 toch nog een lening te hebben gekregen.
Het gaat om een krediet aan de kolonie Gush Etzion, ten westen van Bethlehem, voor de bouw van een waterzuiveringsinstallatie van anderhalf miljoen euro, zo blijkt uit gegevens van ‘Who Profits’.
‘De nieuwe bewijzen voor leningen aan illegale kolonies maken de uitspraken van Jean-Luc Dehaene ongeloofwaardig’, zegt het platform ‘Israël koloniseert - Dexia financiert’, bestaande uit 69 organisaties, waaronder verenigingen, vakbonden, politieke partijen en gemeentes. ‘Van Dexia zouden we nochtans mogen verwachten dat deze het internationaal recht en zijn eigen ethische code laat respecteren.’
Protest
Voordat de Algemene Vergadering van Dexia vanmiddag (woensdag 12 mei) van start ging, hebben een een vijftigtal activisten geprotesteerd tegen de activiteiten van Dexia in Israël, meldt de krant De Tijd. Op de aandeelhoudersvergadering zelf zullen 25 activisten van het platform aanwezig zijn.
Op de vraag naar een reactie antwoord Jean-Luc Dehaene aan het Radio 1-programma Stories: ‘Ik respecteer mijn Algemene Vergadering, daar is de plaats waar op vragen van aandeelhouders wordt geantwoord’.
Dexia is als bank gespecialiseerd in overheidsfinancieën. Heel wat gemeentes en overheidsorganen zijn klant van of aandeelhouder bij Dexia. In 2001 nam Dexia de Israëlische bank Hamekomi over, later omgevormd tot Dexia Israël. Met deze overname werd Dexia ook in Israël actief in de overheidsfinanciering, en al snel bleek dat Dexia betrokken was bij de financiering van Israëlische kolonies op bezet gebied.