Wereld Economisch Forum in teken van mondiale problemen

Nieuws

Wereld Economisch Forum in teken van mondiale problemen

Gustavo Capdevila

26 januari 2005

De internationale politieke leiders en zakenmensen buigen zich deze week in het Zwitserse Davos over problemen die ook op het Wereld Sociaal Forum aan bod komen. De opwarming van de aarde, het tekort aan drinkwater en aan sociale zekerheid, dat zijn de prioriteiten van het Wereld Economisch Forum dit jaar, zegt de stichter en voorzitter van het Forum Klaus Schwab.

Protest tegen het ‘neoliberalisme’ waarvoor Davos symbool staat, leidde in 2001 tot de oprichting van het Wereld Sociaal Forum in Porto Alegre. Dit jaar wil het Wereld Economisch Forum zich van zijn sociale kant laten zien. Om te tonen dat Davos niet alleen de politieke en economische elite uit het rijke Noorden vertegenwoordigt, zullen ontwikkelingslanden in Davos dit jaar extra vertegenwoordigd zijn. Zo wijst WEF-voorzitter Schwab op de deelname van de presidenten Luiz Inácio Lula da Silva van Brazilië, Thabo Mbeki van Zuid-Afrika en Olusegun Obasanjo van Nigeria.

Ook de G20 - een alliantie van ontwikkelingslanden onder leiding van Brazilië, India, China en Zuid-Afrika - is van de partij. Tien ministers van Financiën, twaalf ministers van Handel en twee ministers van Buitenlandse Zaken zakken deze week af naar Davos. Deze opvallende aanwezigheid uit de ontwikkelingslanden bewijst dat we extra aandacht schenken aan de handelsagenda en niet enkel politieke thema’s behandelen, zegt Frederic Sicre, managing director van het WEF.

Verder zal het maatschappelijke middenveld vertegenwoordigd zijn door de deelname van zestig ondernemingen uit de sociale economie - bedrijven dus die geen winst nastreven maar een sociaal doel dienen.

Toch vrezen critici dat bepaalde discussies zich ook nu weer zullen beperken tot een kleine groep van belangrijke figuren uit de politieke, academische en zakenwereld. Rick Samans, managing director van het ‘WEF’s Global Institute for Partnership and Governance’, een instelling die werd opgericht om publiek-private samenwerking te stimuleren, zegt onomwonden dat de strijd tegen het terrorisme de prioriteit wordt. Een opiniepeiling die het WEF organiseerde, onthulde dat de grootste bekommernis van de 2000 deelnemers aan het forum het terrorisme is.

De andersglobalisten op het Wereld Sociaal Forum in Porto Alegre hebben geen vertrouwen in de sociale agenda van het Wereld Economisch Forum. De WEF-deelnemers zelf ontzeggen een groot deel van de wereldbevolking toegang aan fundamentele rechten als water, voedsel, gezondheidszorg, opvoeding en het vrij verkeer van mensen, zegt de andersglobalistische organisatie ATTAC, dat zich inzet voor de kwijtschelding van de schuldenlast van de derde wereld. (WD/MM)