“Wereld komt beloften aan vrouwen niet na”

Nieuws

“Wereld komt beloften aan vrouwen niet na”

Thalif Deen

21 september 2008

Meer dan honderdvijftig wereldleiders buigen zich op 25 september op het VN-hoofdkwartier in New York over het lijstje met acht Millenniumdoeleinden: beloften om de armoede en ongelijkheid te verminderen tegen 2015. “Eén van de vele redenen voor deze top is om de wereld te herinneren aan zijn beloften aan de vrouwen”, zegt VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon.

In het derde van de acht Millenniumdoelen beloofde de internationale gemeenschap in 2000 te zorgen voor gelijkheid tussen jongens en meisjes in het onderwijs. Ook moeten er meer vrouwen aan de slag buiten de landbouwsector en in de politiek.
Tussen de beloften en de realiteit gaapt nog altijd een wijde kloof, stelde de VN vrouwenrechtenorganisatie UNIFEM vorige week vast in een rapport. “Als we de politici strenger ter verantwoording kunnen roepen over hun beloften aan vrouwen, zouden we al een stap dichter bij de Millenniumdoelen staan”, zei de directrice van Unifem, Ines Alberdi, donderdag bij de voorstelling van het rapport “Who Answers to Women”.
Volgens Alberdi moeten er niet alleen meer vrouwen op beslissingsposten in de politiek en de zakenwereld komen. Het beleid van politici moet ook voortdurend worden afgemeten tegen de vooruitgang die ze hebben geboekt inzake vrouwenrechten. “Zonder sterke maatregelen om de vooruitgang te meten, dreigen beloften als de Millenniumdoelen dode letter te blijven.”
De statistieken van Unifem spreken voor zich: Zestig procent van de mensen die onbetaald voor hun familie werken zijn vrouwen, vrouwen verdienen gemiddeld 17 procent minder dan mannen en in zwart Afrika zijn 50 procent meer vrouwen dan mannen besmet met aids. Vrouwen zijn met één tegen twee ondervertegenwoordigd in politieke partijen, en met één tegen negen in managementfuncties.
“Discriminatie op die schaal, ondanks decennia van dure beloften, is het beste bewijs voor een gebrek aan verantwoordelijkheidszin”, meent Unifem. Maar de VN-organisatie ziet ook lichtpuntjes. Rwanda wordt waarschijnlijk het eerste land waar vrouwen de meerderheid uitmaken in het parlement. De helft van de 22 landen waar vrouwen in het parlement met meer dan 30 procent zijn, zijn ontwikkelingslanden.
In Costa Rica bijvoorbeeld bezetten vrouwen 43,9 procent van de leidende posities in politiek partijen. In Honduras en Kroatië zijn meer dan 40 procent van de rechters in het Hooggerechtshof vrouwen. Intussen beginnen negen op tien meisjes in de wereld aan de lagere school.
De hulp voor vrouwgerelateerde projecten is verdrievoudigd: van 2,5 miljard dollar in 2002 tot 7,2 miljard dollar in 2006. Nieuw-Zeeland en Canada zijn het gulst: 11 procent van hun hulp is specifiek bedoeld voor projecten die gelijke kansen als voornaamste doelstelling hebben.