Wereldbevolkingsdag in het teken van de kaap van zeven miljard

Nieuws

Wereldbevolkingsdag in het teken van de kaap van zeven miljard

Dorien De Wit

11 juli 2011

Vandaag, Wereldbevolkingsdag, gaat de aandacht naar de zeven miljard inwoners die onze planeet in het najaar zal tellen. Een uitdaging, want in een druk bevolkte wereld moeten we nog meer de aandacht vestigen op de migratieproblemen, klimaatverandering, de kloof tussen arm en rijk en voedselonzekerheid, die nu al voor veel moeilijkheden zorgen.

Toen de wereld op 11 juli 1987 vijf miljard mensen telde, was er vanuit iedere hoek belangstelling en verwondering voor dat cijfer. Sinds die dag wordt elk jaar op 11 juli Wereldbevolkingsdag gevierd. Vandaag springt deze dag nog meer in het oog dan anders want hij staat helemaal in het teken van de zeven miljard mensen die de aarde in oktober zal tellen. Dat betekent dat de wereldbevolking sinds 1968 is verdubbeld.

7 Miljard Acties

Vandaag lanceert het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (Unfpa) - in samenwerking met verschillende partnerorganisaties – een campagne genaamd ‘7 Billion Actions’. Met de campagne vraagt Unfpa aandacht voor de moeilijkheden en uitdagingen die onvermijdelijk zijn in een wereld van zeven miljard mensen. 7 Billion Actions stelt zeven agendapunten voor: armoede en ongelijkheid, vrouwenrechten, jongeren, geboorteplanning, milieu, veroudering en verstedelijking. Allemaal belangrijke problemen waar we nu en in de toekomst mee te maken krijgen. De campagne legt de nadruk op wereldwijde samenwerking en stelt dat wanneer iedereen een bijdrage levert, de kans op succes vele malen toeneemt.

Bijna negentig procent van de 1,8 miljard adolescenten woont in een ontwikkelingsland.

Jongeren en vrouwen

Uitvoerend bestuurder van Unfpa, dr. Babatunde Osotimehin, zegt dat de beslissingen die we op dit moment nemen cruciaal zijn. Verder legt hij vooral de nadruk op vrouwen en jongeren: ‘Vrouwen moeten de mogelijkheid krijgen om aan geboorteplanning te doen. Als elk kind dat wordt geboren een gewild kind is, dan zullen de families in de toekomst kleiner maar ook sterker worden.’

Daarnaast is het volgens Osotimehin ook onze plicht om te investeren in de 1,8 miljard jongeren tussen 10 en 24 jaar die de wereld vandaag telt. Samen maken zij meer dan een kwart van de wereldbevolking uit. Bijna negentig procent van hen woont in een ontwikkelingsland waar ze weinig kansen hebben om een toekomst uit te bouwen. ‘Iedere jonge persoon heeft recht op onderwijs en gezondheidszorg. Met het juiste beleid en gerichte steun moeten we ervoor zorgen dat adolescenten kunnen genieten van een leven zonder armoede en vooruitzichten op vrede en stabiliteit’, aldus Osotimehin.

Verder stelt hij dat – ondanks de armoede, ongelijkheid en het nijpende tekort aan middelen – de wereld nog nooit zo verbonden was. ‘Die interconnectiviteit biedt mogelijkheden. We hebben vandaag een nooit eerder geziene capaciteit om informatie en ideeën met elkaar te delen. Jongeren zijn het meest vertrouwd met die verbondenheid en spelen daarom een grote rol. Nu al slagen zij er in om verandering in de samenleving en politiek te bewerkstelligen’, zegt Osotimehin.