Wereldleiders vergaderen over nucleaire veiligheid

Nieuws

Wereldleiders vergaderen over nucleaire veiligheid

Eli Clifton

11 april 2010

Morgen (maandag) en overmorgen ontvangt de Amerikaanse president Barack Obama meer dan veertig wereldleiders in Washington om een strategie te ontwikkelen op het gebied nucleair materiaal en nucleair terrorisme.

Woensdag publiceerde het Witte Huis het nieuwe Nuclear Posture Review (NPR), waarin staat dat de VS nooit kernwapens zullen gebruiken tegen landen zonder atoomwapens. Het gebruik van kernwapens tegen ‘schurkenstaten’ zoals Iran en Noord-Korea wordt niet uitgesloten.
Na de publicatie van het NPR, volgde in Praag de ondertekening van het nieuwe Strategische Wapens Reductieverdrag (START-verdrag) met Rusland. In dat verdrag is vastgelegd dat de VS en Rusland hun kernwapenvoorraad met een derde zullen verminderen. Het totale aantal kernkoppen van beide landen zou daarmee dalen tot 1550.
De nucleaire top die morgen begint, richt zich op het voorkomen van nucleair terrorisme, een kwestie waar het NPT zich niet mee bezighoudt.

Technologie-overdracht

“Er is geen internationale raamwerkovereenkomst over de beveiliging van kernmateriaal en dus ook geen organiserende kracht die de agenda op dat gebied bepaalt. Een belangrijk doel om te overwegen is het creëren van een raamwerkovereenkomst die de gevaren van kernmateriaal voor de mensheid identificeert, in het bijzonder de dreiging die van terroristen uitgaat, en het opstellen van actiepunten om die dreiging te verminderen”, zegt Kenneth N. Luongo van de Arms Control Association.
De nadruk op nucleaire veiligheid is deels een reactie op de angst dat Noord-Korea nucleaire technologie overdraagt aan al Qaeda en dat Iran wellicht een aan een clandestien nucleair programma werkt.
“Er bestaat een web van instituten en overeenkomsten die te maken hebben met nucleair veiligheidsbeleid, zoals het NPT, het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) en de resoluties van de VN-Veiligheidsraad”, zegt Rob Leonard van Ploughshares Fund, een organisatie die zich inzet voor ontwapening. “Zij zorgen voor bindende afspraken tussen landen over beveiliging tegen nucleair terrorisme. Er zal geen document komen dat zich richt op al deze kwesties, maar we zullen een combinatie van conventies en verdragen zien die samen de internationale nucleaire veiligheidsagenda bepalen.”