Wereldvakbond lanceert 1 mei-verklaring

Nieuws

Wereldvakbond lanceert 1 mei-verklaring

Evert Govaerts

01 mei 2009

De Internationale Vakbonds Confederatie (ITUC) lanceerde zijn 1 mei-verklaring. Daarin roept ze op om drastische hervormingen door te voeren op het economisch wereldtoneel.

In de verklaring roept de ITUC op om een volledig nieuwe economie te bewerkstelligen. Die moet meer sociale rechtvaardigheid in werking stellen. Ook vraagt de ITUC dat er een betere regulering komt van de vrijehandelsmarkt en een groenere economie.
Wij vroegen aan Tim Noonan, woordvoerder van de ITUC in hoeverre deze maatregelen haalbaar zijn, want die kosten allemaal geld. “Als de verschillende overheden geld vrij kunnen maken om de banken uit de nood te helpen, dan moeten ze ook geld kunnen vrijmaken om de economie te hervormen”, zegt Noonan.

Drastisch

De voorstellen die in de 1 mei-verklaring staan, zijn vrij drastisch. Ze willen op elk niveau van de economie hervormingen invoeren met meer inspraak door de overheid. “De overheden hebben tot nu toe altijd geloofd in het verder liberaliseren van de markt. Ze wilden een volledig vrije markt zonder wetten. Het is nu bewezen dat dit niet werkt.”
Daarom roept de ITUC op om actie te ondernemen. “We moeten nu actie ondernemen, niet morgen, niet in 2014. Sommige eisen zullen wel meer tijd nodig hebben dan andere om te worden doorgevoerd. Maar we verwachten, we hopen alleszins, dat een groot deel wordt doorgevoerd voor het einde van dit jaar”, zegt Noonan.

Rol van de overheid

De ITUC stelt in zijn verklaring dat de overheid momenteel de mogelijkheid heeft om de veranderingen door te voeren. “Er was altijd al de mogelijkheid geweest om de hervormingen door te voeren”, verduidelijkt Noonan. “We pleiten al heel lang om deze hervormingen door te voeren. Maar nu is de nood hoger. De financiële sector heeft altijd druk kunnen uitoefenen op de overheid, maar ze hebben nu hun geloofwaardigheid volledig verloren. Dat opent de deuren bij de overheden.”
In de verklaring dicht de ITUC een grote rol toe aan de overheid. “De overheid heeft de plicht om zijn burgers te beschermen. Als ze bovendien niet doen wat we zeggen, is het slechts een kwestie van tijd voordat de volgende crisis toeslaat.”

Als ze niet doen wat we zeggen, is de volgende crisis slechts een kwestie van tijd.

Tijdelijk?

Noonan heeft er geen schrik voor dat hun eisen maar tijdelijk onder de aandacht zal komen. Hij denkt niet dat de economie na de crisis terug zal keren naar zijn liberale bestaan.
 “De gewone man zal de vrije markt, zoals die bestond, niet meer tolereren. Die belastingbetalers zullen het niet meer pikken dat hun geld wordt rondgestrooid. We zullen acties ondernemen. Verschillende vakbonden zullen op straat komen om hun eisen kracht bij te stellen. Ook zal er op internationaal en nationaal niveau gelobbyd moeten worden.”