Wereldvoedselprogramma hoopt op miljarden van G8
Sholain Govender-Bateman
08 juli 2009
De deelnemers aan de G8-top in L’Aquila buigen zich vrijdag onder meer over de honger in de wereld. Eén concreet cijfer ligt al op tafel. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) zegt dat het 4,5 miljard dollar (3,2 miljard euro) extra nodig heeft om alle vragen tot noodhulp te kunnen beantwoorden.
Vorig jaar steeg het aantal mensen dat honger lijdt in de wereld doordat de voedselprijzen in de eerste helft van het jaar omhoog schoten. Nu maken de gevolgen van de internationale crisis levensmiddelen nog voor meer mensen onbetaalbaar. Volgens de Organisatie voor Voedsel en Landbouw van de VN (FAO) kampen er intussen meer dan een miljard mensen met voedselgebrek.
“In Afrika is er vooral meer honger onder stedelingen die afhankelijk zijn van het geld dat migranten opsturen of mensen die hun werk veloren hebben doordat de vraag naar grondstoffen is afgenomen en toeristen wegblijven”, zegt WFP-woordvoerder Gregory Barrow.
Dubbele aanpak
Om de honger de wereld uit te helpen is een dubbele aanpak nodig, zegt het WFP. Doorgedreven hulp aan kleine boeren kan de voedselproductie in de wereld doen toenemen en de armoede op het platteland verminderen. Dat is een enorme uitdaging, zeker omdat de wereldbevolking tegen 2050 waarschijnlijk nog zal aangroeien tot meer dan 9 miljard mensen.
Daarnaast moet de internationale gemeenschap in actie schieten om acute hongerproblemen op te lossen. Die zijn vaak het gevolg van catastrofes, maar ook van een slechte infrastructuur, veiligheidsproblemen of ongunstige marktsituaties waardoor voedselhulp niet bij de noodlijdende bevolking raakt.
Soms is er in hongerregio’s genoeg voedsel voorradig, maar komt het niet op de juiste plaats terecht. Dat was bijvoorbeeld het geval in zuidelijk Afrika in 2008. Zuid-Afrika haalde een goede oogst binnen, maar het grootste deel van de Zuid-Afrikaanse maïs werd als veevoeder geëxporteerd naar rijke landen. Intussen werd in Lesotho, Botswana en Zimbabwe honger geleden.
Daad bij het woord
De leiders van de G8, de grootste industrielanden, zullen in L’Aquila waarschijnlijk een verklaring over het onderwerp goedkeuren en een initiatief lanceren om meer geld bijeen te brengen voor noodhulp en hulp aan de landbouwsector in arme landen.
“Het WFP roept de G8 op de daad bij het woord te voegen en de nodige hulp ter beschikking te stellen om dringende hongernoden te beantwoorden en om de langetermijninvesteringen in de landbouw in de ontwikkelingslanden mogelijk te maken”, zegt Barrow.
Het Wereldvoedselprogramma helpt tegenwoordig iets meer dan 100 miljoen mensen en heeft daarvoor 6,5 miljard dollar per jaar nodig. Momenteel komt het WFP 4,5 miljard dollar tekort om op alle hulpaanvragen te kunnen ingaan.