Wereldwijd investeren banken in clustermunitie

Nieuws

Wereldwijd investeren banken in clustermunitie

Annelies Van Erp

25 mei 2011

Ondanks het internationale verbod op clustermunitie, investeren banken wereldwijd nog steeds 39 miljard dollar in dit gewelddadige wapen. Dat blijkt uit het jaarrapport van IKV Pax Christi en Netwerk Vlaanderen dat vandaag, 25 mei, werd voorgesteld. ‘We roepen EU-lidstaten en politieke leiders op om een sluitende wetgeving aan te nemen die dit soort dodelijke investeringen verbiedt’, zegt Esther Vandenbroucke van Netwerk Vlaanderen en medeauteur van het rapport.

Clustermunitie is een grote bom die honderden kleine explosieve ladingtjes bevat en ontzettend gevaarlijk is voor de burgerbevolking. Daarom ondertekenden 110 landen in 2008 het Verdrag tegen Clustermunitie. Maar drie jaar later financieren nog steeds 166 instellingen de productie ervan. ‘Verschillende staten verklaren dat door de aanneming van de conventie ook investeringen zijn verbannen, maar dat is zeker niet het geval. De goede intenties van landen lopen niet gelijk met de financiële praktijken’, vertelt Roos Boer van IKV Pax Christi. Via wetten nemen België, Ierland en Luxemburg het voortouw om de financiering van clustermunitie aan banden te leggen.

Hall of shame

Het rapport deelt de financiële instellingen onder in Hall of shame en Hall of fame op basis van hun investeringspraktijken. Tot de topinvesteerders in clustermunitie behoren de Amerikaanse Citibank, Russische Sberbank en de Chinese Chanjiang Securities. Maar ook verschillende Europese banken vullen het lijstje van de Hall of shame aan, namelijk de Franse Societé General en Royal Bank of Scotland. ‘Dit is waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg, want we konden niet alle banken onderzoeken’, verklaart Vandenbroucke.

‘Europa staat voor de grote uitdaging om woorden om te zetten in daden.’

In de Hall of fame daarentegen worden instituten opgenomen die een verregaande politiek voeren tegen investeringen in productie van clustermunitie. In totaal zijn hierin 23 instituten opgenomen waaronder het Belgische Ethias. Maar ook andere Belgische banken zoals Dexia en KBC zijn op de goede weg om deel uit te maken van de Hall of fame.

Netwerk Vlaanderen, dat anders omgaan met geld promoot en de Nederlandse vredesorganisatie IKV Pax Christi overhandigden het rapport aan de Oostenrijkse Ulrike Lunacek (Groenen) die zetelt in het Europese parlement. ‘Europa staat voor de grote uitdaging om woorden om te zetten in daden’, benadrukt Lunacek.

Khadaffi en Deutsche Bank

Ondertussen blijven clusterbommen slachtoffers maken. ‘Vorige maand nog gebruikte Khadaffi’s leger ze in Misurata’, vertelt Laura Cheesman voorzitter van de Cluster Munitie Coalitie. Onrustwekkend is dat het Spaanse bedrijf Instalaza de bommen produceerde met geld geleend bij Deutsche Bank.

‘De productie ervan moet onmiddellijk worden stopgezet. Het wapen maakt geen onderscheid tussen militairen en burgers’, vertelt Cheesman. Uit een eerder verschenen rapport van Handicap International blijkt dat 98 procent van de slachtoffers van clustermunitie gewone burgers zijn. Daarnaast heeft clustermunitie ook psychologische gevolgen. Ook na de oorlog blijft het gevaar om getroffen te worden door een bom bestaan.